RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Може бути сюрпризом для багатьох: Хармс вказала на важливий момент з протестами в Білорусі

Колишня член Європарламенту від німецької партії "Союз 90 / Партія Зелених" і режисер-документалістка Ребекка Хармс поділилася думкою, що у протестів в Білорусі і Революції Гідності в Києві є багато спільного.

Про це йдеться в статті "Апострофа".

Через місяць з початку протестів в Білорусі, які спалахнули після виборів президента, Ребекка Хармс розповіла про своє бачення того, що там відбувається.

"Я дуже уважно спостерігаю за тим, що відбувається з Німеччини, оскільки не маю права поїхати туди. Скажу, що для багатьох в Європі, хто не стежить за Східною Європою так уважно, може бути сюрпризом, що в Білорусі так багато громадян, незадоволених життям при Лукашенко, його уряду і холуїв. Але не для мене ", - зазначила вона.

Хармс додала, що її дивує думка, що нібито у протестів в Білорусі і подій на Майдані в 2013-2014 роках немає нічого спільного.

"Але я хоч і бачу відмінності, я бачу і риси, подібні до тих, що були в Україні до і під час Революції Гідності. Українців 2013-2014 років і білорусів зараз об'єднує прагнення жити в демократичній країні, мати чесні вибори і мати державу, в якому закон однаковий для всіх громадян", - сказала вона.

Крім того, вона висловила надію, що у білорусів вийде скинути диктатора мирним шляхом.

"Схрестивши пальці, щоб не наврочити, скажу, що це можливо. І мені дійсно шкода, що Майдан і Революція Гідності запам'яталися як кривава революція, хоча і починалася як ненасильницька і мирна. Саме "Беркут" і "тітушки" змінили її", - зазначила Хармс.

Вона також сподівається, білорусам вдасться уникнути насильства в такому масштабі, як це сталося в Києві.

"Але те, що я бачу, є справжньою ескалацією, спрямованою проти протестів на вулицях. ОМОН і поліція, а також армія використовують невиправдану силу проти людей, мирно ненасильно протестуючих. І ці кадри, які ми побачили з в'язниць після протестів в день виборів - як людей жорстко б'ють - неможливо забути. Думаю, Лукашенко і його соратникам цього не забудуть", - констатувала Хармс.

Детальніше про те, чим події в Мінську схожі на Революцію Гідності в Києві, читайте в статті "Апострофа": Коли слухаєш Лаврова про Україну та Білорусь - таке враження, що він під кокаїном - Ребекка Хармс.