RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

У мене почалася лихоманка: доброволець розповів про побічні ефекти при випробуванні вакцини від Covid-19

Фармацевтична компанія AstraZeneca призупинила всі клінічні випробування вакцини від коронавірусу, яку розробляють при Університеті Оксфорда через те, що стан одного з добровольців, на яких її відчували, через 14 годин після ін'єкції відчув себе погано.

Про це повідомляє Mail Online.

У чоловіка, якому зробили щеплення, піднялася температура, з'явився озноб і лихоманка, головний біль і втома.

"Я почувався неймовірно слабким, не міг встати і поворухнутися, тому моєму партнеру довелося дати мені парацетамол. Температура трималася близько одного дня, і я просто почувався дуже слабким і млявим і нічого не міг зробити", - розповів він.

Протягом перших двох днів після уколу у нього також був сильний головний біль, через який йому було важко зосередитися, і постійний озноб. На третій день основні симптоми зникли, але побічні ефекти тривали.

Через це скасували другу частину випробувань вакцини - ревакцинацію.

"Оскільки у добровольця була виявлена хвороба, яка може бути пов'язана або не пов'язана з вакциною, ми відкладаємо випробування до отримання додаткової інформації", - йшлося в електронному листі, який отримали добровольці.

Виступаючи на прес-конференції, головний науковий радник уряду Великої Британії Патрік Валланс сказав, що така пауза під час клінічних випробувань не є чимось незвичайним. Він додав, що аналогічних зупинок слід очікувати і в інших триваючих випробуваннях вакцин проти коронавірусної інфекції.

Експерти сподіваються, що вакцини, отримані в результаті випробувань, зможуть почати використовуватися за призначенням в наступному році.

AstraZeneca стала однією з перших компаній, які заявили про успіх масштабних випробувань вакцини від COVID-19. Вакцина знаходиться на другій-третій стадії досліджень. 30 млн доз майбутньої вакцини від компанії вже замовила Велика Британія, а Єврокомісія - 300 млн доз.

Як повідомляв "Апостроф", вакцина від Covid-19, яку розробляє корпорація Sanofi, надійде в масове виробництво на початку 2021 року, одна доза препарату буде коштувати "менше 10 євро".