RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Яке свято 14 вересня і що не можна робити

У понеділок, 14 вересня, православна церква вшановує пам'ять преподобного Симеона Стовпника. Крім того, за старих часів вважалося, що саме в цей день настає справжня осінь, його називали "Осенини".

"Апостроф" розповідає про історію та традиції цього дня.

Хто такий преподобний Симеон

Святий Симеон жив на рубежі IV-V століть і був родом Каппадокії. Він перейняв християнство від своїх батьків і став основоположником столпництва - особливої форми аскези.

Ще в юності він вибрав шлях чернецтва, а потім пішов в сирійську пустелю, де поклав початок новому виду подвижництва - столпництву. Він провів на стовпі 37 років, відмовившись від повноцінного відпочинку. Харчувався завдяки подаянню - люди приносили йому розмочену пшеницю і воду.

При цьому Симеон постійно збільшував висоту свого стовпа і до кінця життя стояв на колоні висотою в близько 17 метрів. Помер він в 69 років під час молитви.

Як відзначали Осенини 14 вересня

Наші предки вважали, що 14 вересня приходила осінь. Саме з закінченням літа завершувався рік і починалося новоліття. Симеон Стовпник, покровитель цього дня, ніби проводжав найтеплішу пору року і починав новий річний цикл.

Осенини відзначали хороводами та іграми. Забезпечені люди біля воріт своїх будинків ставили частування для бідних - пиво і брагу.

Прикмети 14 вересня

До цього дня селяни закінчували прибирання ярих та завершували посів жита. Після дня Симеона Стовпника поля вже не засівалися. Крім того наші предки вважали початок осені кращим часом для новосілля.

Раніше "Апостроф" розповідав про історію та традиції великого церковного свята - Дня усікновення глави Іоанна Предтечі, який відзначався 11 вересня.