RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Заснули в норі і загинули під час виверження вулкана: фото унікальних останків динозаврів, знайдених в Китаї

У китайській провінції Ляонін фермери виявили ідеально збережені останки двох динозаврів, досі невідомих науці. Ймовірно, вони заснули в своїй норі, яка виявилася замурованою під час виверження вулкана.

Як пише "Апостроф", про це розповідає науковий журнал PeerJ.

Обидві тварини виглядають розслабленними, згорнувшись в позах сну, що і дало назву новому виду: Changmiania liaoningensis, що означає "вічно сплячий з Ляоніна".

Вчені встановили, що ці особини належали до ранніх орнітоподів - типу травоїдних динозаврів, що пересувалися на двох ногах. За словами дослідників, судячи з потужних задніх ніг і довгому жорсткого хвоста, можна з упевненістю сказати, що C. liaoningensis був чудовим бігуном.

Крім того, експерти вважають, що ці тварини були копаючими динозаврами, що не так вже й часто зустрічається серед їх родичів.

"Деякі характеристики скелета підказують, що Changmiania міг рити нори, як кролики сьогодні. Його шия і передпліччя дуже короткі, але міцні, лопатки характерні для риючих хребетних, а верхня частина морди має форму лопати", - зазначив старший науковий співробітник

Реалістична поза сплячих динозаврів "передбачає, що тварини були швидко поховані, поки вони були ще живі", хоча, можливо, вулканічний осад покрив їх незабаром після смерті, пишуть дослідники.

Однак всі версії про їх смерті залишаються припущеннями, оскільки скам'янілості були викопані фермерами, а не вченими, тому місце, де покоїлися останки, не було вивчено з усією ретельністю.

Як повідомляв "Апостроф", раніше група вчених ідентифікувала і описала найменшого динозавра, який відомий науці, раніше його виявили в шматку стародавнього бурштину в Бірмі.