RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Свято ікони Божої Матері: традиції, заборони і прикмети 17 вересня

17 вересня православні християни відзначають свято, присвячене іконі Божої Матері "Неопалима Купина", яка є покровителькою пожежників.

Повір'я свята

У день "Неопалимої Купини" православні читають молитву, яка повинна захистити їх і їхні родини від пожеж і блискавок. Також прийнято просити Діву Марію про допомогу в боротьбі з пристрастями і гріхами.

Відомо, що з цією іконою було прийнято обходити палаючі будинки. З цим були пов'язані й інші прикмети, які рятують від пожеж - наприклад, ознакою майбутньої біди було помітити мишей на підлозі, зозулю або зайця у полі.

Що слід робити на це свято

Рекомендувалося відвідувати церкву, поставити свічку іконі Богоматері "Неопалима Купина". Можна було використовувати копію цієї ікони як оберіг для дому, при цьому вона захищала домашню худобу від різноманітних хвороб. 17 вересня в селах робили обхід з такою копією відомої ікони. Також згідно з деякими повір'ями, за допомогою неї можна було викликати грозу.

У селах в цей день була ще одна важлива традиція - селяни обходили стодоли і протикали їх вилами. Це повинно було допомогти розігнати нечисту силу.

Чого не можна робити на це свято

Так, як 17 вересня вогонь отримував священні властивості, з ним треба було обходитися обережніше. Зокрема, його заборонялося гасити водою - тільки молоком або задуванням. У цей день утримувалися від лайки.