RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Умані почали святкувати Рош га-Шана: онлайн-трансляція

В Умані паломники почали святкувати іудейський Новий рік - Рош га-Шана, для чого хасиди з усього світу приїхали на могилу свого духовного наставника - цадика Нахмана.

Пряму трансляцію з Умані веде "Громадське".

Рош га-Шана називають іудейським новим роком. Цьогоріч він припадає на 18-20 вересня. На свято з усього світу з’їжджаються брацлавські хасиди - послідовники цадика (праведника) Нахмана Брацлавського (1772—1810), одна з гілок хасидського юдаїзму.

В 2020 році через пандемію і заборону в'їзду в Україну паломників на святкування Рош га-Шана приїхали близько 3 тисяч вірян.

У брацлавських хасидів вважається обов'язком хоча б раз у житті побувати на могилі цадика Нахмана, який останній рік свого життя провів в Умані. Хасиди вважають, що якщо вони зустрінуть Рош га-Шана біля його могили, то наступний рік буде для них щасливим.

Сьогодні в Умані дуже багато озброєних поліцейських, які контролюють порядок на вулицях.

У комплекс раббі Нахмана пускають паломників тільки в захисній масці, на вході стоїть уповноважений працівник, який слідкує за цим.

Як повідомляв "Апостроф", в цьому році через пандемію коронавірусу Україна не пускає хасидів і сотні паломників з дітьми та людьми похилого віку застрягли на кордоні.