RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У пустелі виявили людські сліди, яким понад 100 тисяч років: фото

У пустелі Нефуд в Саудівській Аравії вчені виявили сліди людей, які ходили там близько 12 тисяч років тому.

Про це пише журнал Science Advances.

Дослідники встановили, що там йшла невелика група homo sapiens. Вони зупинилися біля маленького озера, щоб попити води і напоїти худобу.

Зараз пустеля більш посушлива через зміни клімату, але колись давно вона була зеленішою, а кліматичні умови відрізнялися вологими періодами. Аравійський півострів в той час був більше схожий на напівпосушливі луки сучасної африканської савани.

Сліди людей знайшли в пустелі ще в 2017 році біля озера, яке назвали "Алатар", - на арабському це означає "слід". Відбитки були датовані за допомогою методу оптичної стимульованої люмінесценції - світло проникало в зерна кварцу і вченими вимірювалося кількість енергії, випромінюваної ними.

Вченим вдалося ідентифікувати сім відбитків з декількох сотень. Дослідники стверджують, що вони належали анатомічно сучасним людям.

За словами експертів, предки шукали там ресурси для життя для себе і худоби - воду та їжу. Є припущення, що вони зупинилися там на більш тривалий термін. Вони могли полювати поруч, так як в цьому регіоні мешкали великі тварини - буйволи, слони.

Як повідомляв "Апостроф", сліди на зубах гомінида OH1 віком не менше 12000 років з Олдувая, ймовірно, були результатом модифікації особи цього індивіда (ймовірно, пірсингу).