RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Прецедент, який може відбитися на відносинах Києва і ЄС: експерти про перепідпорядкування "Укргідроенерго"

Спроба Кабінету міністрів України під керівництвом Дениса Шмигаля перепідпорядкувати прибуткове державне енергетичне підприємство "Укргідроенерго" може привести до одностороннього перегляду відносин з Україною з боку європейських партнерів.

Про це в коментарі кореспонденту "Апострофа" повідомив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

"Є ймовірність, що подібні кредитні лінії можуть бути заморожені. І тоді компанія втратить кошти на модернізацію і розвиток. Зараз по УГЕ розглядається ряд проектів, наприклад, як Каховська друга черга і інші. Тому, напевно, це (ідея перепідпорядкування) не дуже добрий сигнал інвесторам, які можуть кредитувати проекти... Можна очікувати перегляду умов кредитних угод, або навіть їх припинення. Цей прецедент, якщо він відбудеться - може відбитися на відносинах між Києвом і європейською спільнотою в цілому. Тобто це взагалі може підняти питання про продовженні кредитної лінії допомоги Україні з боку Євросоюзу", - прокоментував він.

Економічний експерт Віктор Скаршевський вказав на відсутність логіки в діях Кабінету міністрів в питанні перепідпорядкування державної компанії, що нормально працює і приносить прибуток.

"Укргідроенерго" - це єдина прибуткова державна компанія на енергетичному ринку України. І коли Кабмін ініціює перепідпорядкування компанії з-під Міненерго собі - то, навіть не торкаючись фінансових і юридичних питань - Кабмін повинен пояснити логіку ініціативи. Може, там виявили якісь проблеми? Але нічого ж подібного немає!.. Тому ніякої логіки в перепідпорядкування немає. Тим більше, що в світлі кредитних договорів цієї компанії, такі нічим не аргументовані дії Кабміну можуть привести до погіршення її фінансового стану, проблем з кредиторами. У світлі того, що Рада провалила питання надання держгарантій ряду енергокомпаній, в тому числі УГЕ - це нагадує набір дій, спрямований проти розвитку енергетики і зокрема компанії "Укргідроенерго". Можливо, замішаний чийсь особистий інтерес. У будь-якому випадку, якщо піти від питання "кому це вигідно", а зосередитися на "кому не вигідно" - то це точно не вигідно самій "Укргідроенерго". Тому що можуть бути фінансові втрати, втрати прибутковості компанії. А слідом втратить і держбюджет, отримавши дірку на місці можливих надходжень від компанії", - зауважив експерт.

Також Віктор Скаршевський розповів про ризики при операції перепідпорядкування держкомпанії, які стосуються співпраці з партнерами.

"Будь-який кредитор виходить з того, що умови, на яких надаються кошти за кредитним договором, не повинні змінюватися. А що в цьому випадку? Підписували договір з одним керуючим, а в процесі інституції змінюються. Я, звичайно, не бачив договорів УГЕ з кредиторами, але тут можуть бути різні наслідки. У нас вже була ситуація з "Укртрансгазом", коли Мінекономіки перепідпорядкував УТГ собі. Тоді були негативні наслідки з точки зору міжнародного іміджу країни, можна сказати міжнародний скандал. А враховуючи, що в нашій країні все зводиться до президента - і парламент, і уряд сформовані під його так би мовити, імідж, або навіть рейтинг - то будь-який подібний негатив може відбитися на Зеленському", - зазначив він.