RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Знайдено найдавніший обладунок на місці знакової битви варварів з римлянами: фото і відео

У Німеччині, в Калькрізе, археологи виявили найстаріший і найбільш повний римський обладунок на місці битви при Тевтобургському лісі.

Про це повідомляє "Історичний блог".

На місці битви в Калкрізе було знайдено більше 7000 предметів, від зброї до монет і речей повсякденного вжитку.

Пластини обладунків були сплющені, як гармошка, під вагою грунту, що давив на них протягом 2000 років.

Археологи виявили, що, незважаючи на дуже кислий піщаний грунт Калкрізе, обладунки відносно добре збереглися. Ментал сильно схильний до корозії, але набір унікально укомплектований петлями, пряжками, бронзовими виступами і навіть надзвичайно рідкісними збереженими частинами шкіряних краваток. Пластини плеча і грудей відновлено. Пластини живота все ще знаходяться в грунтовому блоці. У цій ранній конструкції немає пластин для рук.

Залізні пластинчасті обладунки були введені Августом в якості удосконалення кольчуги. Вони були відносно легкими, а оскільки пластини були пов'язані шкіряними шнурами, вони були набагато більш гнучкими, ніж кольчуги. так що це була остання і найбільша технологія в 9 році нашої ери, коли Публій Квінктілій Вар потрапив в німецьку засідку, яка знищила три повних римські легіони плюс їх допоміжні війська.

Легіонер, який носив цей обладунок, очевидно, вижив у битві, тому що на його шиї/плечі була скрипка землерийки, також відома як шийна скрипка. Це був залізний ошийник, з'єднаний з двома наручниками, сковуючими руки перед його шиєю. Римляни використовували їх, щоб скувати ув'язнених, призначених для рабства. На цей раз все перевернулося, і солдат помер в кайданах.

Реставрація триває і, як очікується, триватиме ще два роки. Після завершення обладунки будуть виставлені на виставці в музеї і парку Калкрізе.

Відзначимо, що битва в Тевтобургському лісі - бій, що сталося у вересні 9 року між німцями і римською армією. Всі 3 легіони римлян були знищені, римський командувач Квінтілій Вар загинув. Бій призвело до звільнення Німеччини з-під влади Римської імперії і став початком тривалої війни імперії з германцями. В результаті німецькі землі зберегли незалежність, а Рейн став кордоном північно-східних областей Римської імперії.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Японії археологи виявили страшне поховання - понад 1 500 тіл були сплюснуті в крихітних круглих могилах.