RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Під "Джокондою" Леонардо да Вінчі виявили прихований начерк: фото

Легендарну роботу "Джоконда" Леонардо да Вінчі оцифрували за допомогою мультиспектральної камери високої роздільної здатності, що дозволило з'ясувати цікаві моменти при її створенні.

Висновки фахівців опублікували в журналі Journal of Cultural Heritage. Там говориться, що відомий художник при створенні роботи використовував техніку спольверо.

Дослідження тривало з 2004 року. Оцифровки картини проводилися з допомогу Lumiere Technology - мультиспектральної камери високої роздільної здатності. За її допомогою можна виявити нижні малюнки, виконані за допомогою деревного вугілля.

На руках і волоссі Джоконди вчені змогли виявити щось на зразок переказного начерку. Такий метод використовувався протягом століть і часто його застосовували в створенні копій портретів, гравюр і так далі.

У звіті говориться, що вже по ходу створення картини художник вирішив поміняти позу своєї натурниці, трохи повернувши її голову.

Також автори дослідження виявили на зображенні предмет, який виглядає як шпилька для волосся. Вчені здивовані такою знахідкою, адже подібного роду аксесуари не були в моді в той час.

Нагадаємо, що експерти зробили рентгенівські знімки картин в мадридському музеї, що допомогло під іншим кутом поглянути на твори мистецтва.