RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

НАБУ заднім числом привернуло приватного експерта для фальсифікації "Роттердам+" - адвокат

Національне антикорупційне бюро і "Центр протидії корупції" намагаються доповнити закрите понад місяць тому справа "Роттердам+" висновком приватного експерта, який нібито підтвердив "збитки" від формули.

Про це в колонці "Обозреватель" пише адвокат у справі "Роттердам+" Наталія Дригваль.

"Більш ніж місяць після закриття справи "Роттердам+" детективи НАБУ зробили немислиме для правоохоронних органів - заднім числом сфабрикували експертизу від імені "суб'єкта мікропідприємницької діяльності" експерта Ірини Педь та протиставили її всім державним інститутам судових експертиз та комплексної експертизи СБУ", - пише Дригваль .

За її словами, сторона захисту готує заяву в ДБР про фальсифікації детективами НАБУ справи "Роттердам+" і тиск на суддів. Адвокат додала, що це безпрецедентний випадок порушення НАБУ закону і спроби "сфабрикувати справу там, де немає складу злочину". З посиланням на відкриті джерела адвокат повідомила, що за останній час приватний експерт Ірина Педь отримала від НАБУ півмільйона гривень за якісь послуги "ринкових досліджень". Адвокат додала, що "висновок" експерта Педь був складений "за вказівкою детективів НАБУ".

"Уже після закриття справи САП, приватний експерт, що отримала за два роки від НАБУ понад півмільйона гривень за "послуги ринкових досліджень", несподівано, після того як справу було закрито, "підтвердила" припущення НАБУ про збитки від дії формули", - додала Дригваль .

Адвокат підкреслила, що справу "Роттердам+" давно закрито і законність рішення підтверджено Вищим антикорупційним судом, а також Офісом генпрокурора.

"Все інше - це спроба тих, хто обманював українців 4 роки, продовжити історію хоча б медійно. Головних учасників двоє: феросплавні заводи одного олігарха з їх телеканалом. А також фейкові антикорупціонери на чолі з Віталієм Шабуніним. У них загальні адвокати, одні темники, одні пости в соцмережах, спільні позови і загальний інтерес", - підсумувала адвокат.

Справу "Роттердам+" було закрито прокуратурою 27 серпня через відсутність доказів провини підозрюваних. 24 вересня ВАКС, розглянувши позов екс-нардепа Чумака, підтвердив законність рішення САП. Суд визнав, що прокурор прийняв рішення про закриття справи відповідно до законодавства і після належного аналізу зібраних слідством за 3,5 року матеріалів. Після цієї заяви в ВАКС проти закриття справи спільно подали Нікопольський завод феросплавів Ігоря Коломойського і "Центр протидії корупції" Віталія Шабуніна. 11 серпня фінальна комплексна експертиза СБУ не підтвердила збитків від "Роттердам+". До цього також жодна державна експертиза, проведена як з ініціативи НАБУ, так і сторони захисту, не підтвердила нанесення збитку.