RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Ігор Муратов розповів про повернення на митницю тіньових керівників і їхні схеми

Екс-голова Держмитслужби Ігор Муратов розповів про те, що стало причиною його звільнення і хто зараз монополізував контрабанду в Україні. Зокрема, він розповів про схеми на Одеській митниці, яку зараз очолює Ігор Рєзнік.

В інтерв'ю виданню "Деловая столица" екс-глава митниці Ігор Муратов розповів, як влаштована контрабанда на митниці і як тіньові керівники повертають вплив на службу, повідомляє УНІАН.

Зокрема, Муратов розповів про схеми, які знову працюють на митниці.

"Схема так званої "товарної контрабанди" тільки одна - підміна документів на товар. А вже ступінь нахабства цієї підміни і впливає на збитки бюджету. Наприклад, можна в контейнері взуття змінити вагу на 20% і написати, що не 20 тонн, а 16. Від цього податкове навантаження на цей вантаж зменшиться на 20%. А можна, наприклад, вагу залишити незмінною, а підмінити номенклатуру, назву товару. Веземо 20 тонн телевізорів, а за документами це 20 тонн вживаного одягу. Звідси і втрати бюджету через недоотримані платежі не 20%, а вже 10 000%", - розповів він.

В першу чергу це стосується Одеської митниці, яку очолює Ігор Рєзнік (якого ЗМІ пов'язують з Сеяром Куршутовим). Про Резника екс-глава митниці розповів, що "якщо провести справжню перевірку на "чесноти", то йому, думаю, буде складно пройти її. Запитайте, чому він при мені втік в декретну відпустку, перевірте його публічні перемоги, про які він пише в Facebook, і запитайте, чому його департамент контрабанди не помічає монополії турецької контрабанди в Одесі. Все стане на свої місця".

За словами Муратова, перед призначенням на цю посаду відбулася зустріч з президентом Зеленським, на якій він озвучив пропозиції щодо налагодження роботи митниці.

"Перше - це відновлення керованості системою, зміна керівництва місцевих митниць, визначених структурних підрозділів центрального апарату. Це дало б чіткий сигнал усім іншим: недоторканних не буде, ми працюємо за законом. Що, власне, і було зроблено: разом з міністром ми провели кілька колегій, змінили керівників половини митниць. Для мене було важливо знати людину і бути впевненим, що ця людина професійний і має "добре ім'я", тобто не має відношення до якихось скандалів", - зауважив він.

Муратов зазначає, що всі реалізувати не встиг, "але вектор був вірний і перемоги на цьому шляху були. Бюджет наповнювали, керованість відновили, "мінімізаторів" почали притискати".