RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Легалізація злочинних грошей і несплата податків: ЦПК звернувся до Венедиктової щодо Дубинського

Центр протидії корупції звернувся до генерального прокурора Ірини Венедиктової із заявою про скоєння злочину народним депутатом "Слуги народу" Олександром Дубинським. Йдеться про можливе недостовірне декларування, легалізацію злочинних грошей та ухиляння від сплати податків.

Про це повідомляє Delo з посиланням на ЦПК.

Як пишуть в ЦПК, Дубинський, його мати і колишня дружина володіють 24 об'єктами нерухомості, 17 авто і 70 сотками землі. Сума майна - близько 2,5 млн доларів. Частина майна не вказана в декларації депутата, що може свідчити про вчинення злочину - внесення недостовірних відомостей в декларацію.

У ЦПК стверджують, що в кінці грудня 2019 Дубинський почав переписувати частину майна на матір і дружину Олесю Цибко. Згодом стало відомо, що Дубинський і Цибко розведені. Офіційна дата розлучення невідома, однак за станом на листопад 2019 вони були в статусі одружених. Сам нардеп стверджував в інтерв'ю, що не живе з Цибко з 2014. В іншому інтерв'ю на запитання про дохід його і дружини сказав, що особисто отримує 77 000 грн зарплати, тому виходить "до сотні" (100 000 грн). Ведуча перепитувала, чи говорить він про суму доходу разом з дружиною.

Центр протидії корупції заявляє, що це може свідчити, що Дубинський зберігає фактичні сімейні відносини з Цибко, тому, відповідно до закону "Про попередження корупції", зобов'язаний декларувати її майно. Але ні її майна, ні подарованого їм у декларації не вказано.

"Можна припустити, що ніякого реального розлучення не було. Дубинський і Цибко могли розлучитися "на папері", щоб не декларувати майно невідомого походження: гроші за сюжети Дубинського під час журналістської діяльності, за можливе просування інтересів Коломойського і т.д.", - коментує юрист ЦПК Денис Свириденко.

За інформацією бізнес-реєстру Словаччини, Дубинський з 30 березня 2019 по 14 лютого 2020 був єдиним акціонером словацької компанії "DubPro s.r.o.". 18 лютого акціонером стала Цибко. У декларації нардепа не відображені корпоративні права власності на компанію, інформація про її відчуження або доходи від діяльності, що є порушенням антикорупційного законодавства. Нардеп не декларує доходи від YouTube-каналу, які, за його ж словами, у нього були і сягали 3500 доларів на місяць.

Як говориться в матеріалі, приховування майна може свідчити про те, що Дубинський "хоче засекретити ухилення від сплати податків або легалізацію незаконно отриманої власності". Тому, як зазначили в ЦПК, вони і звернулися до генпрокурора, оскільки тільки вона має право відкрити кримінальне провадження відносно народного депутата.