RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Яке свято 13 жовтня і що не можна робити

У вівторок, 13 жовтня, православна церква відзначає пам'ять священномученика Григорія, просвітителя Вірменії, що походить з роду грузинських царів. Також шанують пам'ять преподобного Григорія - засновника Пельшемського монастиря.

"Апостроф" розповідає про історію, традиції та прикмети 13 жовтня.

Хто такий священномученик Григорій

Священномученик Григорій був родом з Парфії - держави, що було розташоване між річкою Тигр і Перською затокою. Він був єпископом і багатьох навернув до християнської віри. За це вірменський цар Тірідат наказав його скинути в глибокий рів. Святий Григорій провів в цьому рові 15 років. Коли його звільнили, він продовжив проповідувати Євангеліє, залучивши багатьох до віри в Христа.

Хто такий преподобний Григорій

А преподобний Григорій народився в місті Галич (Костромська обл.) у 1315 році. Походив з роду бояр Лопотових. Коли йому виповнилося 15 років, батьки хотіли його одружити, але померли і не встигли зробити задумане. Він пішов в монастир. Пізніше він поставив собі окрему келію. Незабаром до нього приєдналися інші подвижники. Помер святий у віці 127 років.

Народні повір'я на 13 жовтня

За народним повір'ям, перед святом Покрови Пресвятої Богородиці (14 жовтня) по лісах бродять лісовики. Вони виривають з корінням кущі, ламають дерева, лякають тварин і людей, а потім в день Ерофея (17 жовтня) провалюються під землю до самої весни.

В Григор'їв день, щоб уберегтися від хвороб та пристріту, було прийнято палити стару солому з матраців, а потім набивати їх новою. Поки солома горіла, читали спеціальний заговір. Щоб маленькі діти не хворіли на застуду, їх на порозі будинку обливали водою через решето. Літні жінки, щоб позбутися від болю в ногах, спалювали в цей день старе взуття. Напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці закінчували підготовку до зими.

Народні прикмети на 13 жовтня

  • Якщо сніг випав, то зима ще не скоро настане
  • Якщо журавлі відлетіли, зима буде рання і холодна
  • Сухий сніг випав - до врожайного літа
  • Блідий місяць в тумані - до негоди.

Чого не можна робити 13 жовтня

Не можна ходити в гості і запрошувати гостей. Вважалося, що є великий ризик посваритися, адже перед святом Покрови Пресвятої Богородиці вирує нечиста сила.

Не можна лаятися і сваритися. Потрібно постаратися, щоб день 13 жовтня пройшов мирно і в гарному настрої, тоді і весь рік буде щасливим.