RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Допомога по догляду за одинокими пенсіонерами в Україні: хто може його отримувати і як оформити

Законодавство України передбачає надання допомоги по догляду за одинокими особами, які досягли 80-річного віку. Також можна оформити соцдопомогу по догляду за самотніми людьми, які не мають працездатних родичів, які за законом зобов'язані їх утримувати.

Про те, як отримати допомогу і кому її не нададуть, розповіли в прес-службі Міністерства юстиції України.

Для отримання соціальної допомоги по догляду за одинокими пенсіонерами, потрібно подати до органів соціального захисту населення:

  • інформацію про відсутність працездатних родичів (незалежно від місця їх проживання), які, згідно з українським законодавством, повинні містити і надавати підтримку особам старше 80-річного віку;
  • інформацію про склад сім'ї (вказується в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги).

Розмір державної соціальної допомоги на догляд становить 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Станом на жовтень розмір допомоги по догляду для вищевказаної категорії осіб становить 684,80 грн. Відзначимо, що розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність з 1 липня 2020 року становить 1712 грн. (1712 грн х 40% = 684,80 грн).

Особа, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги, повинна пред'явити паспорт громадянина України, надати інформацію про склад сім'ї або про віднесення особи до самотніх осіб, декларацію про доходи та майно, а також медичний висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що особа потребує постійного стороннього догляду (видається в лікарні за місцем перебування на обліку у сімейного лікаря або за місцем перебування на медичному обслуговуванні).

Для призначення соціальної допомоги заява подається заявником особисто, поштою або через представника, який діє на підставі виданої йому нотаріально завіреної довіреності.

Допомога не може бути призначена особам з інвалідністю, яким відшкодовується витрати на догляд відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", а також іншим особам за вчинення догляду, за якими виплачується компенсація на догляд, в тому числі призначені соціальні послуги або щомісячна компенсація по догляду за престарілою людиною.

Як повідомляв "Апостроф", протягом року мінімальна пенсія в Україні зросте тричі. У грудні 2020 року - з 1712 до 1769 гривень, в липні наступного року - до 1854 гривень, а в грудні 2021 - до 1934 гривень.