RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

У Сахарі порахували дерева: результат виявився вражаючим

Дослідження супутникових знімків показали, що на території африканських пустель Сахара і Сахель зростає не менш ніж 1,8 мільярда дерев.

Результати аналізу, проведеного за допомогою штучного інтелекту, опубліковано в журналі Nature.

Підрахунок дерев проводився на супутникових фотографіях з найвищою роздільною здатністю за допомогою комп'ютерної програми, яку "навчили" розпізнавати потрібні об'єкти. Паралельно вчені самі вели підрахунки - провідний автор наукової роботи Мартін Брандт з Копенгагенського університету ідентифікував 90 тисяч дерев. Це зайняло у нього цілий рік.

За словами Мартіна Брандта, в африканських пустелях на великих територіях, позбавлених рослинності, існують райони з високою щільністю дерев. "Навіть між піщаними дюнами подекуди ростуть деякі дерева", - зауважив він.

Загалом дослідження охопило територію 1,3 мільйона квадратних кілометрів і включало аналіз понад 11 тисяч зображень.

Подібні дослідження важливі для боротьби з обезлісненням планети і допомагають більш точно вимірювати накопичення вуглецю на суші. Через 10-20 років аналіз передбачається повторити - результати покажуть ефективність зусиль із захисту природи.

Автори дослідження планують застосувати цей спосіб аналізу для вивчення інших посушливих регіонів світу, загальна площа яких на планеті досягає 65 млн кв.км.

Як повідомляв "Апостроф", в пустелі Нефуд в Саудівській Аравії вчені виявили сліди людей, які ходили там близько 12 тисяч років тому.