RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Археологи виявили м'ячі, яким 3 тис. років - їх використовували для підготовки до битв: фото

Дослідники з Цюріхського університету виявили набір шкіряних м'ячів в трьох могилах, розташованих на доісторичному кладовищі Янхай недалеко від міста Турфан.

Про це повідомляє Daily Mail.

М'ячі зроблені з овчини, стягнутої шкіряною ниткою і наповнені шкіряними смужками - всі вони розміром з бейсбольний м'яч.

Команда дійсно пише в опублікованому дослідженні, що м'ячі використовувалися в командних і гольових видах спорту, і передбачає, що гра, ймовірно, була схожа на хокей, гольф або поло.

Хоча команда не знає, як використовувалися м'ячі, вони знайшли настінний розпис в одній з гробниць, на якій зображені двоє верхових з ключками і м'ячем, граючи на щось схоже на хокей.

"Таким чином, шкіряні м'ячі з Янхая не пов'язані з ранніми формами хокею на траві або поло, хоча два м'ячі були знайдені в могилах вершників", - сказав один з авторів.

Поряд з древніми кулями в одній з могил дослідники виявили цибулю і пару штанів. Серед зібраних з могили предметів - пара шкіряних чобіт і одна плетена коса людини, а також ігровий м'яч.

Тіла, захоронення в гробницях, добре збереглися, що дозволило експертам розкрити подробиці того, ким були ці троє близько 3000 років тому.

Як повідомляв "Апостроф", турецькі археологи під час проведення розкопок в стародавньому місті Бечін виявили іграшки римської епохи. Знайдені артефакти, на думку вчених, свідчать про яскравий стиль життя в цьому поселенні.