RU  UA

Безкоштовні тести на коронавірус будуть, але цифра смішна: відомий лікар озвучив невтішний прогноз

Президент Всеукраїнського лікарського товариства та лікар Олег Мусій вважає, що 200 млн гривень, які влада виділила на тести на коронавірус вистачить лише на два тижні для безкоштовного тестування в приватних лабораторіях.

Про це він розповів "Апострофу".

Мусій звертає увагу, що на перших порах це розвантажить черги в державних лабораторіях, але коштів не вистачить надовго.

"Відомо, що вартість тестування в державному лабораторному центрі становить близько 700 гривень. Якщо людина сама за власною ініціативою йде в приватну лабораторію, це від тисячі до двох з гаком тисяч гривень. Степанов, до речі, про це теж сказав, і це цілком зрозуміло по комерційним мірками: якщо підписувати державне замовлення на проведення тестів, то це оптове замовлення, і воно буде коштувати, можливо, до десяти тисяч гривень", - розповів лікар.

Він вважає, що це вигідно в першу чергу для здоров'я і життя людей, адже кілька днів очікування черги, щоб зробити тест можуть бути критичними для життя людини, адже хвороба прогресуюча.

"І тут якраз треба все робити максимально швидко для того, щоб можна було покласти в стаціонар людину з ускладненням і надати їй висококваліфіковану допомогу з киснем і ШВЛ. Навіть при ПЛР-тестуванні, хоча воно є достовірним, похибка помилково-негативного результату досягає 30 відсотків", - підсумував Мусій.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Влада кинула людей напризволяще і ми повинні змінити стиль життя або померти - лікар Олег Мусій.