RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Вчені розкрили таємницю виверження древніх супервулканів - воно тривало 32 млн років

Австралійські вчені в ході свого нового дослідження змогли проаналізувати скупчення вулканічних порід під Індійським океаном і дійшли висновку, що вони утворилися в ході "роботи" "конвеєра" магми за 32 мільйони років - саме стільки тривало найдовше в історії планети виверження супервулкану.

Про це пише видання Daily Mail.

Вчені знайшли підтвердження тому, що на плато Кергелен, яке зараз розташоване під Індійським океаном, в далекому минулому відбувалася велика вулканічна активність.

"Зрушення в океанському дні привели до формування каналів, через які вільно витікала магма, що, в свою чергу, спровокувало виверження вулканів, яке тривало 32 мільйони років. Зараз скупчення вулканічних порід становить величезний інтерес для вчених через зв'язок з масовим вимиранням видів, кліматичними катаклізмами і формуванням родовищ руди", - розповів геолог Цян Цзян з Технологічного університету Кертіна (Австралія).

За допомогою зразків базальтових порід з дна океану і методу визначення віку на підставі ізотопів аргону вчені з'ясували обсяг і походження магматичної провінції. Виявилося, що приблизно за 32 мільйони років вулканічної активності плато Кергелен, яке є втричі більше площі Японії, виростало щороку приблизно на 20 см.

Поясненням такої тривалої вулканічної активності на плато Кергелен може служити його унікальна конфігурація: мантійний плюм - гарячий мантійний потік - поєднується з серединно-океанічними хребтами, які в свою чергу направляли магму вгору.

"Тобто, магма постійно витікала через ці хребти, що служили своєрідним магматическим "конвеєром", протягом більше 30 мільйонів років, - каже геолог Хьюго Олірук. - Інші вулкани перестають вивергатися, оскільки при охолодженні температури канали блокуються застиглою магмою. У випадку з плато Кергелен мантійний плюм діяв як пальник Бунзена і підтримував розплавлення мантії".

Як стверджують геологи, протягом багатьох мільйонів років вулканічна активність на планеті Земля була дуже інтенсивною, однак приблизно 90 мільйонів років тому вона різко знизилася. Вчені до цього часу не можуть знайти цьому пояснення.

"Виявлення цього неймовірно довгого виверження, що зайняло мільйони років, вкрай важливо, бо дає змогу зрозуміти, які чинники контролюють початок і закінчення вулканічної активності", - вважає фахівець з геохронології Фред Юрдана.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Індонезії сталося виверження вулкана Синабунг, в результаті чого в небо піднялася гігантська хмара попелу.