RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Михайлів день: що можна і не можна робити в свято

У суботу, 21 листопада, православні християни відзначають Собор Архистратига Михаїла або Михайлів день, як називають це свято в народі.

"Апостроф" розповідає про прикмети, традиції і заборони цього дня.

Щороку 21 листопада ми вшановуємо архістратига Божого Михаїла, якого називають небесним воїном і грозою темних сил. Цей день в народі називали "Михайлівськими відлигами" або "Михайлівськими грязями". Народні прикмети кажуть, що в Михайлів день неодмінно визирає сонце і піднімається температура на вулиці, навіть якщо вже почалися зимові заморозки.

Що треба зробити в Михайлів день

Михайлів день здавна вважається прекрасним часом для багатьох справ і починань. Наші предки намагалися в це свято дотримуватися всіх його традицій.

Накрити багатий стіл. Через тиждень після Михайлова дня починався Різдвяний піст - один з найважливіших в житті православної людини. За повір'ям, чим щедріший і багатший стіл у Михайлів день, тим більше задоволений Михайло.

Поставити на стіл м'ясне. Найчастіше ставили холодець із яловичини або свинини.

Звати гостей. Чим ширше готовий розкрити двері господар, чим щедріше запропонує він частування, тим більше його будуть любити друзі і сусіди - адже у такої людини і душа широка.

Варити пиво. У давнину в цей день селяни варили Михайлівське пиво. Навіть приказка була: "Не дивно, що пиво зварено. Дивно, що не випито".

Задобрити дворового - молодшого брата домового. Цей домашній дух, за повір'ями, жив в хліві зі скотиною. Від його розташування залежало життя домашніх тварин взимку. Щоб дворовий не вередував і в холодну пору року дбав про худобу, в Михайлів день його було прийнято задобрювати - в хліві залишали ситну вечерю і примовляли добрі слова на його адресу.

Що не можна робити на Михайлів день

Зі святом пов'язана низка заборон. Деякі з них цілком зрозумілі, інші ж інакше як забобонами і не назвеш.

Мити голову. Давня заборона говорить: хто голову в Михайлів день миє, той весь розум може вимити.

Рубати, різати, ткати і шити. До поводження з гострими предметами в цей день слід підходити обережно - вірили, що цим можна накликати на себе гнів святого Михайла.

Працювати з корисливих мотивів. Йдеться про підробітки - виконання короткострокових завдань і отримання за них "швидких" грошей. Вважається, що Михайло таких людей може покарати, визнавши їх дії неповагою до себе.

Сваритися і лаятися. Це свято слід провести мирно, не лихословлячи і не підвищуючи голосу. Також варто уникати будь-яких суперечок і конфліктів.

Розповідати про хороші сни, що приснилися в цю ніч. Вірили, що якщо з кимось ним поділитися, такий сон ні за що не збудеться.

Прикмети у Михайлів день

Оскільки Михайлів день завжди припадає на кінець календарної осені, по погоді в цей час судили про те, якою буде зима.

  • У цей день обов'язково варто чекати відлиги.
  • Після Михайлова дня земля починає замерзати.
  • Ранковий іній до сніжної зими, а туман - до теплої.
  • День ясний - чекай незабаром тріскучих морозів.
  • Мокрий сніг означає, що весна в наступному році вдасться дощовою.
  • Якщо на ялинках мало шишок, а на дубах багато жолудів - зима буде тепла.
  • Снігопад в цей день - до сніжної Великодня.

Як повідомляв "Апостроф", 21 листопада відзначають свій день ангела чоловіки з іменем Михайло, чиїм покровителем є шанований церквою Архангел Михаїл.