RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 квітня

14 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Не дають повної картини: експерт вказав на тривожний нюанс з випробуваннями вакцин від коронавірусу

Колишній директор Центру громадського здоров'я МОЗ України Володимир Курпіта вважає, що перші результати досліджень вакцин від коронавірусу є обнадійливими. Але деякі питання до препаратів все ж залишаються, оскільки вони не дають повної картини через обмежене число учасників випробування.

Про це він розповів в коментарі "Апострофу".

Фахівець звернув увагу на те, що для проведення клінічних випробувань вакцин мають бути дотримані жорсткі вимоги на предмет їх ефективності і побічних наслідків, однак ні Pfizer, ні Moderna не можуть похвалитися 100-відстковим виконанням всіх вимог.

"Участь в клінічних дослідженнях брали близько 40 тисяч добровольців у Pfizer і 30 тисяч в Moderna. Але якщо взяти інші вакцини, наприклад, від грипу, то небезпечні побічні реакції все ж виникають в одному випадку на мільйон, як і при будь-яких інших вакцинах. Однозначно, що випробування на 30 або 40 тисяч людей не дає повної картини", - сказав Курпіта.

За словами інфекціоніста, обидві компанії будуть продовжувати дослідження. Також разом з Pfizer і Moderna на третьому етапі клінічних досліджень знаходяться ще 11 вакцин, результати дослідження яких також чекають.

Інші фахівці переконані, що обидві вакцини викликають довіру, оскільки пройшли всі клінічні випробування. Говорити, що якась із них краща, так само не можна, тому що ефективність обох не має суттєвої різниці.

"Обидві вакцини вивчалися за правилами, всі три фази досліджень пройшли, і до кожної з них рівноцінна довіра. Може вони пройшли всі етапи трохи швидше, але вони ґрунтуються на величезному попередньому досвіді, тому деякі з них могли бути прискорені", - розповіла імунолог Алла Волоха.

На її думку, якщо вакцини Pfizer і Moderna пройдуть реєстрацію - це буде доказом того, що вакцинуватися даними препаратами буде цілком безпечно. І чим швидше це відбудеться, тим швидше ми зможемо захистити медиків та людей з групи ризику.

Як відомо, Україна бере участь у програмі COVAX (міжнародний проект, який займається доступом всіх країн до вакцинації від коронавірусу), завдяки якій нашій країні безкоштовно виділять близько 8 млн доз вакцин.

Володимир Курпіта припустив, що препарат в Україну надійде тільки в травні-червні 2021 року, і до цього часу буде вже набагато більше не тільки інформації про безпеку того чи іншого препарату, але й про самі вакцини, з яких ми зможемо вибрати найбільш якісну.

"Будуть опубліковані ще дані компанії Johnson&Johnson і AstraZeneca, які також знаходяться на завершальній стадії. Там участь беруть 80 і 50 тисяч добровольців. Але серед 11 розробників є ще й російська вакцина-кандидат "Супутник V", і три китайських. COVAX - це спільна ініціатива, і до нас може надійти будь-який з цих препаратів, поки це не оголошувалося", - зазначив інфекціоніст.

Додамо, що міністр охорони здоров'я України Максим Степанов повідомив, що відповідні доклінічні випробування проходить і український кандидат. Однак, хто саме проводить ці випробування - невідомо: за даними "Апострофа" уповноважені структури МОЗ нічого не знають про проведення будь-яких досліджень українського кандидата на вакцину.

Детальніше про те, коли в Україні чекати вакцини від коронавірусу, читайте в матеріалі "Апострофа": "Вакцини від COVID з Росії та США: чий препарат кращий та що отримає Україна".