RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

День подяки: що це за свято і чому його відзначають 26 листопада

В четвертий четвер листопада, який в цьому році припав на 26 листопада, у США відзначають День подяки. Це свято відоме в усьому світі, однак масово його відзначають лише в двох країнах - США і Канаді. З Днем подяки пов'язано багато традицій, найвідомішою з яких є запечена індичка.

"Апостроф" розповідає про історію і традиції цього свята.

В Америці і Канаді це свято відзначають в різні дні. У США за святковим столом збираються в четвертий четвер листопада, а в Канаді - у другий понеділок жовтня.

Зі святом пов’язано багато традицій, які є обов'язковими для всіх американців. В цей день вони ходять до церкви родинами і влаштовують вечерю, де на столі обов’язково повинні бути запечена індичка з пюре і журавлинним соусом.

Історія свята

День подяки в США своїм корінням сягає в 1620 рік, коли після двомісячного плавання до берегів Америки причалив англійський корабель Mayflower, на якому знаходилися близько ста пілігримів, які розшукували нові і вільні землі. Перша зима на новій землі стала суворою: багато хто загинув, проте ті, хто вижили, навчилися полювати, вирощувати боби, кукурудзу, гарбузи — все завдяки місцевим жителям. В результаті переселенці влаштували свято, як знак подяки Богу за щедрість. На свято запросили і індіанців — так пройшов перший в світі День подяки.

Свою офіційну назву та дату свято отримало лише за більш ніж 160 років, після указу тодішнього президента США Джорджа Вашингтона, в 1789 році. Цікаво, що сам президент вкладав у свято ідею подяки американців своїй Конституції.

Але по-справжньому національним святом День Подяки став в 1863-му році, коли президент Авраам Лінкольн під час громадянської війни закликав сторони сісти разом за стіл, як під час Дня подяки. Саме він встановив дату, за якою й нині відзначають свято: четвертий четвер листопада.

День подяки: традиції

Головна традиція святкування Дня подяки — провести цей день у колі родини і близьких друзів, бути з тими, кому ви вдячні за кожну хвилину спілкування.

На столі обов’язково присутні такі страви, як запечена індичка в журавлинному соусі, гарбузовий пиріг і картопляне пюре. Є у свята і свій традиційний напій — яблучний сидр. Перед тим, як приступити до трапези, всі члени сім'ї, як правило, дякують Богу і один одному за все добре, що сталося з ними за останній рік. Існує традиція рахувати "подарунки долі", коли кожен бере чистий аркуш паперу та записує з одного боку усе хороше, що сталося з ним, за що він вдячний, а з іншого – те, що було поганого і що ти пробачаєш усім.

Також традиційними стали паради. Ця традиція сягає коренями в 1924-мий рік, коли робітники універмагів Macy’s вирішили влаштувати карнавал на честь початку різдвяних ярмарків в магазинах мережі. Тоді 400 осіб в карнавальних костюмах пройшли вулицями Нью-Йорка в супроводі професійних оркестрів і 25 живих тварин з місцевого зоопарку. Зараз замість тварин в парадах задіяні величезні надувні фігури — мультяшні Міккі Мауси, Снуппі, Гарфілди і казковий Санта-Клаус.

Напередодні Дня подяки прийнято робити добрі справи. Дуже популярна серед благодійників роздача безкоштовних обідів бездомним і малозабезпеченим.

День подяки також служить своєрідним відкриттям періоду різдвяних і новорічних свят, тому відразу після свята настає "Чорна п’ятниця" — час розпродажів.

Що означає обряд "помилування індички"

Ще однією традицією Дня подяки є "помилування" індички. Під час цієї церемонії напередодні свята на галявині перед Білим Домом президент США зачитує указ про помилування індички. Після цього "помилуваного" птаха відправляють в зоопарк, де він живе до смерті.

Цій традиції близько 50 років і започаткував її президент США Гарі Трумен. Під час свята з'їдають дуже багато індичок, але за цією традицією, хоча б одна пташка повинна уникнути такої долі.

Як повідомляв "Апостроф", щороку перед святкуванням Різдва Христового віруючі дотримуються 40-денного посту, який називають Різдвяним постом. Він починається 28 листопада і триває до 6 січня включно.