RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

У Тихановської назвали 6 сценаріїв для Лукашенка

У четвер, 3 грудня, радник Світлани Тихановської Олександр Добровольський назвав шість можливих сценаріїв розвитку ситуації в Білорусі, а вона сама заявила про готовність очолити країну в перехідний період.

Про це повідомили на сайті Тихановської.

"Нинішня ситуація політичної кризи не влаштовує ні тих, хто утримує владу, ні протестуючих. Загальний інтерес вийти з політичної кризи міг би сприяти початку переговорів про проведення нових виборів, але поки цього не відбувається", - сказав Добровольський.

Радник Тихановської називає шість можливих сценаріїв розвитку ситуації в Білорусі:

  • Нові вибори в результаті переговорів.

Такий варіант можливий, якщо Олександр Лукашенко готовий до переговорів і призначає переговорну групу, відповідно Тихановська призначає своїх представників, які співпрацюють з Координаційною радою. Це будуть переговори групи влади і протестуючих.

  • Нові вибори, так як посада президента стає вакантною

У разі подачі у відставку Лукашенка, його від'їзду або арешту, країну може тимчасово очолити Тихановська. Але, на думку Добровольського, при такому развитку подій необхідно скликати круглий стіл за участю представників уряду, Світлани Тихановської і Координаційної ради, щоб вирішити, як проводити вибори.

  • Посилення режиму, масові репресії, можливе введення надзвичайного або воєнного стану

Країна може виявитися в ув'язненні, а опозиція в підпіллі, якщо в країні підпишуть указ про надзвичайний або воєнний стан, введуть комендантську годину на частині території країни, закриють кордони, обмежать пересування по країні.

  • Спроби з боку Олександра Лукашенка затягнути час з обіцянкою конституційної реформи в надії, що протести вщухнуть

Проводяться Всебілоруські народні збори, на яких приймається проект зміни Конституції. Але Лукашенко втрачає будь-яку підтримку при такому сценарії і протести триватимуть, набуваючи нових форм.

"Оголошення нових президентських виборів навесні 2021 року могло би пом'якшити ситуацію і послабити протести, але Лукашенко навряд чи на це піде. Затягування ж нинішньої невизначеної ситуації не може тривати нескінченно. Якщо не буде ознак змін, загострення кризи можливо в будь-який момент", - пише радник Тихановської.

  • Введення в Білорусь російських військових і поліцейських формувань

"Росія вводить війська і поліцейські сили, посилаючись на зобов'язання в рамках ОДКБ і\або прохання керівництва Білорусі. Лукашенко або відсторонюється від посади, або позбавляється реальної влади. Відбувається розкол в силових структурах. Формується рух опору. Починаються масові протести, з'являються осередки збройних зіткнень. Вводяться жорсткі санкції проти керівництва Білорусі і Росії. Загрожує відключення від SWIFT. у Росії починаються хвилювання. У Росії досить ресурсів на підтримку ситуації протягом кількох років. Однак ситуація стає нестабільною. Будуть тенденції перетікання сценарію в сценарій 1 або 2. При цьому громадські настрої призведуть до появи масового антиросійського руху. Відносини з Росією будуть безнадійно зіпсовані", - відзначає представник Тихановської.

  • Номенклатурний або військовий переворот. Відсторонення Лукашенка від влади

"Оголошення нових виборів переорієнтує увагу суспільства на виборчу кампанію, причина для протестів зникне. Якщо суспільство сприйме нові вибори як вільні і справедливі, будуть створені умови для розвитку країни без серйозних внутрішніх конфліктів протягом як мінімум кількох років. Якщо вибори будуть знову сфальсифіковані, ситуація в країні залишиться нестабільною", - вважає Добровольский

На його думку, тільки перші два сценарії стійкі і можуть мати стабільні наслідки для майбутнього Білорусі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в мережі показали цікаве відео переговорів силовиків під час протестів в Білорусі 23 серпня, на якому видно, як вони відреагували на появу президента країни Олександра Лукашенка.