RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Рада повернула кримінальне покарання за брехню в деклараціях: що загрожує порушникам

У п'ятницю, 4 грудня, Верховна Рада України відновила кримінальну відповідальність за декларування недостовірних даних чиновниками. За таке правопорушення передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк до двох років.

Як повідомили на офіційному сайті ВРУ, яка радить законопроект № 4460-д підтримали 289 народних депутатів

Цим законопроектом внесено зміни до ст.1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП), які дозволяють накладати адміністративні стягнення за цією статтею у разі, коли відомості в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, будуть відрізнятися від достовірних на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Це дозволить підняти поріг кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації. Кримінальний кодекс України, з якого виключена ст.366-1 (декларування недостовірної інформації), буде доповнено новою ст.366-2 (декларування недостовірної інформації).

Санкції цієї статті передбачають кримінальну відповідальність у разі, якщо задекларовані відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4 тисяч прожиткових мінімумів для працездатних осіб у вигляді штрафу від двох тисяч п'ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років за частиною першою цієї статті.

Якщо відомості в декларації будуть відрізняються від достовірних на суму понад 4 тисяч прожиткових мінімумів для працездатних осіб передбачено відповідальність у вигляді штрафу від трьох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт від 150 до 240 годин, або обмеження волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років за частиною другою цієї статті.

КК України також буде доповнено ст.366-3, якою встановлюється кримінальна відповідальність за умисне неподання декларації у вигляді штрафу від двох тисяч п'ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Кримінальні провадження, передбачені ст.366-2 і 366-3 КК України, будуть підсудні Вищому антикорупційного суду, а досудове розслідування даних кримінальних правопорушень здійснюватимуть детективи Національного антикорупційного бюро України. Відповідні зміни внесено до Кримінально-процесуального кодексу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.