RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Скасування карантину вихідного дня в Україні: що залишається під забороною і чого чекати в 2021 році

2 грудня Кабінет міністрів скасував карантин вихідного дня. На всій території України залишаються в силі вимоги карантинних обмежень, передбачених для помаранчевої зони.

"Апостроф" розповідає, які карантинні обмеження діють на даний момент.

Що зараз заборонено

  • Заборонено роботу засобів розміщення: хостелів і турбаз, крім готелів;
  • Заборонена діяльність розважальних закладів та ресторанів з 22:00 до 7:00;
  • Заборонені планові госпіталізації в лікарні: крім допомоги породіллям і вагітним, екстрених випадків, онкологічної та паліативної допомоги;
  • Заборонено роботу спортзалів, фітнес-залів і установ культури.

Обмеження для масових заходів: не більше 20 осіб при дотриманні дистанції в 1,5 метра і з масковим режимом.

Перевезення в громадському транспорті можуть здійснюватися тільки з 50% наповненням.

Як працюватимуть дитячі садочки і школи

Дитячі садки та початкові класи шкіл працюватимуть в звичайному режимі, але зі збереженням обмежувальних норм.

У школах і в вузах заборонено проведення занять за участю більше 20 осіб.

Крім того, якщо більше половини колективу навчального закладу йде на самоізоляцію, то інша частина також припиняє навчання.

Коли можуть ввести жорсткий локдаун

Міністерство охорони здоров'я України проситиме уряд ввести жорсткий карантин на початку січня, тому що підстав для локдауну в кінці грудня немає.

У МОЗ вважають, що для досягнення максимального ефекту жорсткий карантин необхідно вводити на 3 тижні.

Робота громадського транспорту при жорсткому локдауні

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що під час жорсткого карантину, в країні не зупинятимуть громадський транспорт.

За його словами, наукові дослідження показали, що транспорт не є місцем, де масово може поширюватися коронавірус.

Фінансова допомога при жорсткому карантині

4 грудня Верховна Рада України прийняла законопроекти, якими передбачено програми підтримки в разі введення жорсткого карантину.

Зокрема передбачена одноразова матеріальна допомога застрахованим особам в розмірі 8 тисяч грн. Цю суму отримають наймані працівники, які втратили частину заробітної плати внаслідок посилення карантину, і фізичним особам-підприємцям, які втратили частину доходу через заборону на повноцінне функціонування.

Також буде надана одноразова матеріальна допомога юридичним особам з метою збереження робочих місць. Крім того, передбачена одноразова компенсація витрат юридичних осіб, понесених на оплату ЄСВ.

Разом з тим, в Україні будуть введені податкові канікули для 200 тисяч ФОП першої групи, вони будуть звільнені від нарахування та сплати єдиного податку та єдиного внеску з грудня 2020 по травень 2021 року.

Передбачено також:

  • списання податкового боргу платників податків у разі, якщо сукупний розмір боргу по всіх податках і зборах не перевищує 3060 грн і він непогашений станом на 1 листопада 2020 року.
  • відстрочка на термін до одного року сплату податкових боргів громадян та самозайнятих осіб на суму до 6800 грн, які виникли до 1 грудня 2020 року.
  • списання пені і штрафних санкцій за податковими боргами, якщо вони будуть погашені протягом шести місяців після набрання чинності цим документом.
  • збільшення в три рази (з 1020 грн до 3060 грн) порогу податкового боргу, за яким податкова не здійснюватиме заходи стягнення.
  • звільнення від оподаткування матеріальної допомоги, яку громадяни і бізнес будуть отримувати від держави в зв'язку з посиленим карантином - матеріальна допомога не буде обкладатися ПДФО і податком на прибуток.

Як повідомляв "Апостроф", міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що в разі введення повного локдауну в Україні закривати аеропорти і забороняти в'їзд в країну іноземців не планується.