RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Піар на тлі розпилу: ЗМІ розповіли про схеми збагачення "тіньових баронів" української оборонки

Останнім часом головні оборонні підприємства країни "Укроборонпром" і "Укрспецекспорт" помічені в спробах відвертого самопіару. Тим часом, ці розповіді про якісь "досягнення" - не більше ніж спроби приховати факти масштабних провалів в роботі підприємств оборонки, особливо на зовнішніх ринках, і схеми збагачення деяких представників їх керівництва.

Про це йдеться в матеріалі видання hvylya.net "Укроборонпром" і "Укрспецекспорт" просять бабла: про схеми збагачення "тіньових баронів" української оборонки".

У статті, зокрема, вказується, що заступник керівника "Укроборонпрому" Михайло Морозов і глава "Укрспецекспорту" Вадим Ноздря тривалий час могли бути замішані в реалізації тіньових схем за участю бізнесмена пакистанського походження Мохаммада Захура і виведенням коштів на свою фірму-прокладку Raviana.

Як відзначають журналісти, в 2010 році після призначення Морозова директором дочірнього підприємства ДК "Укрспецекспорт" ДП СВТФ "Прогрес", він намагався "переписати" на Мохаммеда Захура все, що може", заробляючи при цьому.

"До приходу Михайла Морозова ДП СВТФ "Прогрес" підписав з підприємством важкої промисловості ХІТ, Таксила контракт на поставку запчастин до танків Т-80УД, але з його появою, він вирішив розпорядитися значною частиною грошей в особистих інтересах і підписує договір поставки не з виробником ДП "Завод імені Малишева", який загинався від нестачі замовлень, а з підконтрольною Михайлові Морозову фіктивною ТОВ "ЕА-Пром". Профіти з цієї угоди очевидні", - наводить приклад видання.

Після укладення профітної для своєї фірми угоди, зазначають журналісти, Морозов "проколовся" і вказав придбане за "зароблені" гроші майно в декларації, очевидно забувши, що був на той момент керівником державного підприємства.

"Подивившись чек і вказавши про покупку 01.08.2010 "Колекції зброї" за 520 000.00 грн, а це по курсу на той момент $65 тис, він вказав, що воно придбане до періоду призначення директором державного підприємства, напевно, забувши, що вже в той момент був директором ДП СВТФ "Прогрес"... І звичайно ж ТОВ ЕА-Пром не виконала поставку", - зазначає видання.

Ще один скандальний факт діяльності Морозова-Ноздрі, про який пишуть журналісти, це недавнє призначення з їх подачі директором Представництва "Укрспецекспорту" в Пакистані Андрія Голуба, який працював у пов'язаній з ними фірмі Raviana, і якого звинувачували зарубіжні партнери України в корупції.

"15.10.2020 Вадим Ноздря призначає Андрія Голуба директором Представництва "Укрспецекспорту" в Пакистані... Восени 2012 Джавед Саїд глава пакистанської компанії Shahid Enterprises направив листи в "Укрспецекспорт", "Укроборонпром" і СБУ про те, що він перераховував відкати як на особистий рахунок в Києві О.Голуба, який в той час був заступником директора департаменту Укрспецекспорту, так і на рахунки зазначених їм офшорів, і доклав копії платіжних документів", - наголошується в статті.

"Результати "діяльності" теперішньої команди "Укроборонпрому" і "Укрспецекспорту" ми вже відчуваємо і відчуємоу вигляді не підписаних контрактів і програних тендерів і відповідно у зменшенні майбутньої завантаженості виробництва", - резюмують автори матеріалу.