RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Рожкова може вимагати від НБУ через суд виплатити їй багатотисячну премію - журналіст

Заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова, яка судиться з НБУ за скасування догани, яку ще кілька місяців тому отримала від роботодавця, насправді може вимагати виплатити їй багатотисячну премію.

Про це в своєму блозі на "Цензор.Нет" пише журналіст Сергій Лямець.

На його думку, моральних підстав судитися з НБУ взагалі і Радою НБУ зокрема у Рожкової немає ніяких. Журналіст зазначив, що вона, за однією версією, може "страхуватися" від можливого звільнення, оскільки після наступної догани буде звільнена.

"Але є й інша версія, що можлива "особиста страховка" - це аж ніяк не головна причина початку бойових дій. Джерела, близькі до Нацбанку, натякнули: позов чиновниці може переслідувати більш "високу" мету: зірвати приїзд місії МВФ в Україну під приводом кадрових міжусобиці в центробанку. За фактом, може повторитися сценарій, розіграний навколо звільнення екс-глави НБУ Якова Смолія. Його начебто добровільна відставка була трактована як посягання на незалежність НБУ і де-факто зірвала розміщення українських євробондів. Тепер ставки ще вищі. Питання стоїть рубом: хто контролюватиме грошовий обіг країни?" - зазначає журналіст.

За його словами, непрямим підтвердженням цієї гіпотези може бути дата подачі позову, оскільки Рожкова подала його не відразу після винесення стягнення, а багато днів по тому - під час приїзду чергової місії Фонду.

"І неважливо, що зрив місії зашкодить також президенту, прем'єру і всім, хто в останні місяці намагався домовитися про виділення грошей для України. Якщо ця версія правильна, то виглядає вона як недоречний фарс. Для повноти враження не вистачає ще, щоб Рожкова вимовила фразу: "МВФ - це я... в кріслі заступника голови", а то і голови правління НБУ. Але припустимо, що все це не так. Що ніхто і не збирався зривати місію МВФ. Скажете, тоді все нормально? Я вважаю, що ні", - пише Лещенко.

Журналіст зазначив, що новий глава Набцанку Кирило Шевченко, на відміну від свого попередника Якова Смолія, буде діяти набагато рішучіше, оскільки від НБУ чекають конкретних реформ, а не продовження ролі пасивного учасника. І в зв'язку з цим, він може позбутися Рожкової, як від "підривного елементу", який дискредитує роботу команди, що виконує свої, а не командні рішення.

"Коли Рада Нацбанку винесла Рожковій догану, вона вирішила оскаржити це в суді. З чуток, вона вимагає повернення соціально-адміністративного пакета, інакше відносини з міжнародними інститутами будуть розірвані. Якщо ця манія величі буде прогресувати, то дійсно, на наступному етапі доведеться побоюватися від нього позову до НБУ за виплату багатомільйонної премії, як іронізують колеги з "Обозревателя", "за доведення банку "Платинум" до банкрутства. Качати державу в своїх власних інтересах - вже стало трендової штукою в середовищі чиновників "порошенківського призову". Може Петру Олексійовичу нарешті напоумити своїх колишніх соратників?... Вважаю, що за прикладом Рожкової повинні послідувати всі міністри і заступники міністрів. Особливо якщо вони щось успішно розвалили. Особливо якщо залишилися в стороні, коли потрібно було діяти. Адже якщо можна Вітрену (екс-топ чиновник "Нафтогазу", який подав позов на 94 млн грн. - ред.) І Рожковій, напевно можна і всім іншим", - іронізує журналіст.

Посилаючись на власні джерела, він зазначив, що перспективи позову Рожкової до Ради НБУ "найоптимістичніші".

"Її позов потрапив на розгляд до судді Любові Бортащук . За даними відкритих джерел, вона цілком сучасна людина, яка добре розуміє, наскільки складно працювати в структурі державної влади в наші дні. Дуже цікаво, що буде далі", - додав Лямець.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: