RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Помилування Манафорта: як це вплине на українську політику і які проблеми загрожують Байдену

Звільнення з в'язниці соратника голови Білого дому Дональда Трампа й політтехнолога Віктора Януковича Пола Манафорта не вплине у значній мірі ні на американську, ні на українську політику. Це речі другорядні, а ось суттєвими є подальша політична кар'єра Трампа і розклад сил у Сенаті.

Про це "Апострофу" розповіли американські експерти.

Асоційований професор Університету Північної Кароліни в Грінсборо, уродженець України, який живе у США протягом останніх 20 років, Василь Тарас вважає, що на закінчення свого терміну Трамп робить колишнім соратникам святкові подарунки.

"Скоріше просто гостинці друзям на Різдво. Неетично дещо, але Трамп етикою ніколи не переймався. Не знаю, чи там є якийсь глибший смисл чи довга гра", - сказав він "Апострофу".

Він відзначив, що помилування, тема грошей на боротьбу з коронавірусом і різні політичні скандали – це другорядні теми, метушня у Білому домі.

" Зараз дійсно важливими є три питання. Перше – що буде із "сектантами" Трампа? Трамп іде, сильно вбивши їм в голову, що вибори були сфальсифіковані, що він був найкращим президентом, і що Байден – комуніст. Питання, чи відійде Трамп в небуття, чи все тільки починається. Бо якщо все тільки починається, то буде гаряче і Байден нічого не зможе зробити.

Друге питання - чи буде Байден мати більшість в Сенаті? Бо якщо не буде, нічого не зможе зробити і 4 роки стануть періодом встромляння палиць в колеса і провалів.

Третє питання -що буде з республіканською партією? Чи і далі вона продовжить перетворюватися на партію реднеків і шахтарів, де не буде місця таким як МакКейн, Ромні, і іншим справжнім республіканцям, а буде лише "під козирьок" для Трампа? Чи партія таки почне повертатися до ідеалів часів Рейгана", - сказав науковець.

А ось ад'юнкт-професор університету Джона Хопкінса, колишній кореспондент Financial Times в Москві Девід Саттер пояснює звільнення Манафорта з в'язниці дещо по-іншому.

"Думаю, Трамп настільки злий за те, що його люди стали мішенями для його супротивників, що зараз він намагається захистити їх, якою б великою не була їх провина", - сказав він.

Саттер не вважає, що Манафорт буде в подальшому впливати на перебіг політичних процесів в Україні.

"Що ж до України, то на мою думку, у Манафорта був чисто грошовий інтерес там. Тож не думаю, що він матиме якийсь вплив на розвиток американсько-українських відносин у подальшому", додав він.

Читайте також матеріал "Апострофа" - Політтехнолог Януковича на волі: навіщо Трамп помилував Манафорта.