RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

У світі відзначають День подарунків: історія і традиції свята

Щороку 26 грудня жителі англомовних держав святкують День подарунків, який припадає на знаменну для всіх католиків дату - другий день після католицького Різдва.

Різдво Христове: чому відзначають в різні дні і що не можна робити в свято

"Апостроф" розповідає історію свята, які святкують День подарунків і які традиції пов'язані з цим днем.

Історія свята

Назва свята перекладається дослівно як "День коробок". Це пов'язано з тим, що у Великій Британії прийнято всі подарунки підносити в спеціальній квадратній або прямокутній упаковці. Своїм корінням історія свята сягає в 17-18 століття, коли знатні люди пишно відзначали Різдво і обмінювалися подарунками.

Другу добу Різдва традиційно присвячують благодійності - раніше в цей день знать обдаровувала подарунками слуг, працівників двору і просто малозабезпечених на вулицях. Кожна багата сім'я 26 грудня привозила до церкви величезну корзину подарунків, запакованих в коробки, які призначалися тим, хто не може дозволити собі покупки.

Священнослужителі самі розподіляли презенти між бідними парафіянами, спираючись на їх необхідність тієї чи іншої сім'ї. Так з'явилася традиція дарувати подарунки на другий день католицького Різдва.

Святкування Дня подарунків

Зараз в кожній країні склалися свої традиції святкування. Приміром, в Австралії 26 грудня стартують масштабні спортивні змагання. Найбільші з них - гонки на яхтах і матч з крикету. У Норвегії святковий день прийнято проводити на свіжому повітрі, в компанії друзів, присвячуючи час активним іграм і танцям.

В Англії 26 грудня - знаменна дата для футбольних уболівальників. Щорічно на цей день припадає третій тур змагань між місцевими командами. У Новій Зеландії День подарунків є офіційним вихідним. Його держава оплачує всім службовцям в подвійному розмірі.

Всі англомовні країни об'єднує одна традиція - стартують грандіозні розпродажі в торгових центрах. Люди цілими сім'ями відправляються за покупками, поспішаючи скористатися вигідними пропозиціями магазинів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як святкують Різдво в Європі і хто його відзначає 25 грудня в Україні.