RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Спалахнув скандал через покупку Україною сумнівних ліків від Covid-19: всі подробиці

Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я висловив стурбованість з приводу того, що Кабінет міністрів України виділяє 125 млн гривень на експериментальні ліки від COVID-19.

Про це сказано в листі голови регіонального Європейського бюро ВООЗ Ганса Клюге міністру охорони здоров'я України Максиму Степанову, який потрапив в розпорядження LB.ua.

За словами представника ВООЗ, ліки, на які збираються виділити державні кошти, мають низький доведений вплив або повну його відсутність на зниження смертності госпіталізованих з коронавірусом пацієнтів.

"Беручи до уваги ситуацію зі світовою пандемією COVID-19, важливо відзначити ініціативу українських фахівців слідувати останнім доступним рекомендаціям і протоколами лікування. Однак ВООЗ хотіла б заохотити дотримання доказових методів і пропонує переглянути наявну в Україні практику призначення експериментальних препаратів для лікування COVID-19", - йдеться в листі.

Представник ВООЗ вважає, що насамперед потрібно направляти такі кошти на забезпечення кисневої терапії та необхідних матеріалів, зокрема, масок, а також обладнання для вимірювання насичення киснем (пульсоксиметрів) в службах первинної медичної допомоги для швидкої ідентифікації та направлення пацієнтів, стан яких погіршується .

На цей лист відреагувала постом на своїй Facebook-сторінці лікар-інфекціоніст, доктор медичних наук Ольга Голубовська, яка вважає, що Ганс Клюге вирішив не давати "нашим хворим шансу отримати терапію, яка може врятувати їм життя".

Вона припустила, що в ВООЗ відреагували на скаргу "активістів від медицини" з числа колишніх так званих державних діячів, які, на її думку, розвалили систему стандартизації медичної допомоги в Україні.

"Наші лікарі не мають права призначати лікарські засоби для лікування COVID-19, що не входять в протокол. Також вони "забули" (а, скоріше, не знали) про те, що весь світ призначає різні методи лікування, які не мають чітких доказів зі зрозумілих всім тямущим людям причин, і це лікування має назву "експериментального" або "жалісливого" і направлено на можливість дати пацієнту шанс на виживання. Так, на жаль, пандемія поширюється набагато швидше, ніж процедури отримання доказів, але це не означає, що ці методи неефективні ", - стверджує лікар.

Вона також нагадала, що раніше протоколи ВООЗ забороняли призначати гормони на перших порах, а в подальшому ці рекомендації було виправлено.

"Якщо хворих не лікувати, то не вистачить ніякого кисню. Ми стояли і стоїмо на позиції ЗАПОБІГАННЯ важких і вкрай важких станів шляхом СВОЄЧАСНОГО (до реанімації) впровадження сучасних, що добре зарекомендували себе у світовій практиці методів лікування. На даному етапі. І робимо це не без успіху . Тільки не масками з пульсоксиметрами, а конкретними схемами терапії. Тому, ймовірно, і смертність у нас не така, як в деяких цивілізованих країнах ", - написала на завершення Ольга Голубовська.

Нагадаємо, що уряд наприкінці листопада виділив близько 125 млн гривень на покупку тоцілізумаб і імуноглобуліну - препаратів, які входять в український протокол лікування, хоча їх ефективність до сих пір не доведено.

Заступник Степанова Ірина Садов'як відзначала, що рішення про закупівлю цих препаратів за держкошти допоможе лікарням на місцях швидше реагувати з наданням допомоги, щоб пацієнти не були змушені шукати ліки за свій рахунок.

Як повідомляв "Апостроф", раніше доктор медичних наук Ольга Голубовська пояснила, чи дійсно при коронавірусі роблять позитивний вплив на організм фітонциди і чи захищають від коронавіруса цибулю, часник і алкоголь.