RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Українців чекають нові тарифи на газ, електроенергію та опалення: скільки доведеться платити

В 2021 році в Україні підвищиться вартість комунальних послуг - різко подорожчає електроенергія, газ, теплопостачання, розподіл природного газу, а також споживачам підвищать абонентську плату за водопостачання і вивезення сміття.

Штрафи за мову, нові тарифи, пенсії і зарплати: що зміниться для українців у 2021 році.

"Апостроф" зібрав все, що відомо на сьогодні, про підвищення тарифів.

З 1 січня 2021 року в Україні підвищать тарифи на електроенергію. Відтепер за кіловат українці будуть платити 1,68 грн за кВт, а раніше платили майже вдвічі менше.

Реальна собівартість однієї кВт год електроенергії становить близько 2,41 грн. Водночас українці платять у середньому 1,1 грн (90 копійок за перші 100 кВт год і 1,68 грн за кожну наступну), пояснюють в уряді. В Україні востаннє тарифи на електроенергію підвищували ще в 2017-му, відтоді її ринкова вартість злетіла удвічі, проте тариф не переглядали.

Також з 1 січня в Україні почнуть збільшуватися ціни на газ для побутових споживачів, оскільки більшість газопостачальних компаній України підвищили ціни. Ціни постачальників на даний момент коливаються від 7,10 до 10,8 грн за кубометр.

У той же час тарифи на розподіл природного газу збільшилися в середньому на 40%. Так, у Вінницькій і Луганській областях найвищі тарифи - 3,4 грн за кубометр, а найнижчі в Харкові - 0,45 грн за кубометр.

Після підвищення тарифу на газ слідом будуть рости ціни на опалення і гарячу воду. Наприклад, тільки в грудні вартість блакитного палива для теплокомуненерго збільшилась на 13,5%.

Газ складає близько 70-80% складової тарифу на гарячу воду і опалення. Відповідно, вже в минулому місяці з'явилися економічні підстави для підвищення цін на зазначені комунальні послуги на 9,5%. Таким чином опалення подорожчає на 5,5% - 50% в залежності від регіону, оскільки НКРЕКП переглянула тарифи на виробництво теплової енергії для населення. Середньозважений тариф для поставок тепла населенню для 23 компаній склав після підвищення 1121,71 грн/Гкал.

За холодну воду з січня тарифи виростуть на 10-15%, це пов'язано зі збільшенням тарифів на передачу електроенергії.

Також у 2021 році введуть абонентські плати практично на всі комунальні послуги: абонплата на воду і опалення буде в межах 32,19 грн, а на сміття – 15,2 грн.

Як відомо, абонентська плата вже передбачена законом, але її введення перенесли через карантин.

Як повідомляв "Апостроф", 4 січня понад дві години було перекрито рух автотранспорту на міжнародній автотрасі Київ - Харків біля міста Лубни Полтавської області. Таким чином місцеві жителі протестували проти занадто високих тарифів на газ.