RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Експерти вказали на важливий нюанс в питанні зниження тарифів для населення

У середу, 13 січня, в уряді анонсували введення фіксованої ціни на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубометр. Експерти у сфері енергетики оцінили заяву уряду як намагання вирішити питання про зниження тарифів неринковими методами, а також зазначили що держрегулювання може мати негативні наслідки у співпраці України з міжнародними партнерами.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

За словами експерта з енергетичних питань Валентина Землянського, заяву Кабміну про встановлення фіксованої ціни на газ праивльніше було б розглядати як "політичне бажання" влади знизити тарифи неринковими методами.

"Судячи з того, як вони заворушилися, мабуть, вони зрозуміли масштаб проблеми, масштаб неплатежів, які очікує ринок за підсумками січня, - зазначив він. - Навіть без економічної кризи і карантинних обмежень, жодна цивілізована країна не піднімає тарифи на всі комунальні послуги одночасно".

З тим, що плани з відновлення регулювання цін є незаконними, погоджуються і інші експерти.

"Я слабо собі уявляю, як це можна зробити - якщо регулювати ринок, це буде протиріччя закону", - заявив експерт з питань ЖКГ Сергій Дяченко.

Валентин Землянський зазначив, що крім вітчизняного законодавства є ще міжнародні зобов'язання України, зокрема перед Європейською комісією та Міжнародним валютним фондом (МВФ). З огляду на те, що як раз в ці дні вирішується питання про виділення нашій країні нового траншу МВФ, запропоноване рішення щодо газових тарифів є, м'яко кажучи, суперечливим.

"Тобто, швидше за все, вони (влада) відразу ж відчують на собі політичний тиск", - сказав експерт.

Тому уряду має небагато шансів знизити ціни на газ, принаймні шляхом їх регулювання. При цьому, за словами Землянського, є способи вирішити питання тарифів, не скасовуючи ринку. І одним з них є діалог між владою і бізнесом.

Сергій Дяченко також не виключає такого варіанту: "Сядуть і домовляться з олігархами щодо цін".

Детальніше про ситуацію з тарифами на послуги ЖКГ читайте в матеріалі "Апострофа": "Влада обіцяє знизити ціни на газ: а що буде зі світлом і водою".