RU  UA

Пожежа в будинку для літніх людей у Харкові і рішення ЄСПЛ по війні в Грузії - головні новини 21 січня

У Харкові сталася масштабна пожежа в будинку для літніх людей, Європейський суд із прав людини визнав Росію винною у злочинах у Грузії у війні 2008 року, а справу Національного антикорупційного бюро щодо "Роттердам +" знову закрили. Про це і не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Пожежа в Харкові

У Харкові спалахнула масштабна пожежа у нелегальному будинку для літніх людей. Внаслідок загоряння загинули 15 пенсіонерів. Свідки витягали людей із охопленої вогнем споруди і просто на місці намагалися врятувати їх від холоду.

Вогонь спалахнув приблизно о 15:00 на другому поверсі будівлі. На той час всередині перебувало 33 людини. На місце пожежі одразу прибули десятки рятувальників. Утім попри зусилля пожежників, врятувати вдалося не всіх. За попередньою інформацією, займання будинку сталося через необережне поводження із обігрівачами.

Пожежу класифікували як надзвичайну ситуацію державного рівня. У Кабінеті міністрів уже провели екстрене засідання, а поліція відкрила кримінальне провадження. Весь персонал будинку для літніх людей доправили до поліцейського відділку.

22 січня у Харкові оголосили днем жалоби.

Рішення ЄСПЛ по Грузії

Європейський суд з прав людини визнав Росію винною у злочинах під час війни у Грузії в 2008 році. Цю справу розглядали майже 12 років. Йдеться про порушення Конвенції з прав людини, за які несе відповідальність Росія, оскільки вона є підписантом документу.

На думку суду, Росія винна у катуванні грузинських полонених, порушення права людей на свободу та безпеку, вигнання етнічного грузинського населення. Крім того, до переліку потрапила відмова розслідувати вбивства.

У Кремлі вже відреагували на рішення ЄСПЛ. Там кажуть, що звинувачення суду є безпідставними. Російські війська увійшли на територію Південної Осетії в Грузії у ніч проти 8 серпня 2008 року. Бої тривали 5 днів.

Справа "Роттердам +"

Спеціалізована антикорупційна прокуратура знову закрила справу Національного антикорупційного бюро щодо "Роттердам +". У НАБУ запевнили, що таке рішення будуть оскаржувати.

Справа стосується завдання державі збитків через впровадження так званої формули "Роттердам +". Вона визначала вартість електроенергії. Формулу застосовували у 2016-2019 роках.