RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Вчені знайшли лігво гігантського підводного хробака - жив 20 млн років тому і перегризав жертву навпіл: фото і відео

Вчені, вивчаючи скам'янілості на узбережжі Тайваню, виявили підводне лігво гігантського доісторичного хробака, який жив близько 20 млн років тому на дні Тихого океану.

Про це повідомляє Nature.com.

Істота є предком Eunice aphroditois - хробака, що живе зараз на дні Атлантики і Індійського океану. Його довжина може досягати 3 метрів, а товщина - 2 сантиметрів. Жертву черв'як захоплював могутніми щелепами і гострим ротовим апаратом, переламуючи її навпіл.

Вчені знайшли і обробили 319 зразків, щоб реконструювати викопний слід істоти. Також була виявлена нора L-подібної форми діаметром 2-3 см і довжиною до 2 м, яка була домом для стародавнього хробака.

З'ясувалося, що у верхній частині нори - висока концентрація заліза. Це говорить про те, що стародавні хробаки використовували слиз для відновлення своїх будинків після нападу, бо бактерії, що харчуються цим слизом, залишали сліди заліза.

"Підводячи підсумок, ми припускаємо, що близько 20 млн. років тому на південно-східному кордоні Євразійського континенту стародавні родичі Eunice aphroditois колонізували морське дно, чекаючи в засідці здобич. Коли жертва наближалася до хробака, він виривався зі своєї нори, хапаючи і тягнучи її в осад. Під морським дном відчайдушна жертва провалювалася вниз, намагаючись врятуватися, що і призвело до подальшого порушення осаду навколо нори", - уклали вчені.

Як повідомляв "Апостроф", вчені вивчили череп таністрофея - вимерлої рептилії з неймовірно довгою шиєю і прийшли до висновку, що вона вела водний спосіб життя і полювала із засідки.