RU  UA

Підозра Шарію і нові штрафи за порушення ПДР - головні новини 16 лютого

Служба безпеки України повідомила Анатолію Шарію підозру в державній зраді, в Україні підвищили штрафи за порушення правил дорожнього руху, а на Київщині дві учениці ліцею отруїлися пігулками, внаслідок чого одна дівчинка померла. Про це і не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Підозра Шарію

СБУ офіційно оголосила Анатолію Шарію підозру в державній зраді та розпалюванні ворожнечі. За версією слідства, його дії шкодили національній безпеці України в інформаційній сфері. Докази роботи Шарія проти України правоохоронці знайшли в його виступах та інтерв'ю.

За статтею про державну зраду Шарію загрожує до 15 років в'язниці. Натомість за розпалювання ворожнечі він може отримати штраф або п'ять років ув'язнення.

22 лютого Анатолія Шарія викликають на допит. Він уже відреагував на заяву СБУ та назвав справи проти нього "чистою політикою".

Штрафи за порушення ПДР

Верховна Рада підвищила штрафи за порушення правил дорожнього руху. Законопроект №2695 став найбільш обговорюваним серед депутатів на порядку денному. Документ передбачає значне посилення відповідальності за порушення ПДР. Його підтримали 325 нардепів.

Відтепер у разі виникнення ДТП за участі водія напідпитку передбачена кримінальна відповідальність, якої не можна буде уникнути. Якщо водія зловлять за кермом у нетверезому стані, йому доведеться сплатити 17 тисяч гривень штрафу та розпрощатися із водійським посвідченням на один рік.

За повторне порушення протягом року прав позбавлятимуть на три роки. Натомість штраф становитиме 34 тисячі гривень. Якщо водій сяде п'яним за кермо втретє, то йому загрожує 54 тисячі гривень штрафу, а також конфіскація прав та автомобіля на десять років.

За водіння без прав доведеться викласти 3,5 тисячі гривень штрафу. Стільки ж стягуватимуть за втечу з місця ДТП.

Посилили покарання за порушення ПДР і для пішоходів. Тепер вони платитимуть у п'ять разів більше, ніж раніше. За перехід дороги в невстановленому місті загрожує штраф у розмірі 255 гривень.

Отруєння учениць ліцею пігулками

У Боярці Київської області дві семикласниці академічного ліцею отруїлися ліками. Одна дівчинка померла, а іншу госпіталізували. Її стан медики кваліфікують як середньо-стабільний. Життю врятованої дівчинки нічого не загрожує.

За даними Нацполіції, учениці ліцею вирішили спробувати пігулки після того, як побачили подібні відео у соцмережах. На місці інциденту працює кіберполіція та слідчі.