RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

В "Голосі" стався розкол через проекти, присвячені жертвам Голокосту - ЗМІ

Не встигли вщухнути розмови про члена Київської міської ради, якого виключили з фракції за напад на стендап-коміка, як в "Голосі" новий скандал. На цей раз через меморіал жертвам Голокосту "Бабин Яр".

Про це пише видання "Вести".

Проект був заснований в 2016 році за підтримки президента Петра Порошенка на тому місці, де 29-30 вересня 1941 нацисти розстріляли близько 30 тис київських євреїв. Він повинен стати першим присвяченим жертвам Голокосту меморіалом на пострадянському просторі.

Членами Спостережної ради фонду, який займається розробкою проекту, в тому числі, є засновник "Голосу", співак Святослав Вакарчук, боксер Володимир Кличко, лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич, колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський, ізраїльський політичний діяч українського походження Натан Щаранський, а також олігархи Віктор Пінчук, Михайло Фрідман, Герман Хан і Павло Фукс.

Відомо, що незабаром в Київраді планується розгляд питання виділення ділянки землі для благоустрою навколо меморіалу. З цього приводу "Голос" проводив партійне слухання, на якому в якості спікерів були присутні головний рабин України Якіб Блайх і громадський діяч Йосип Зісельс. Перший виступав за розширення комплексу, другий - проти. Як повідомив Зісельс, думки членів партії також радикально розійшлися. На підтримку меморіалу виступав депутат Київради Максим Нефьодов, проти - Сергій Притула і депутат Олександр Лінчевський.За словами очевидців, Сергій Притула не стримувався в різких виразах.

"Шоумен обурювався, що державна земля виділяється на проекти, що фінансуються євреями, які навіть не є громадянами України. (Натякаючи на олігархів Германа Хана і Михайла Фрідмана). У відповідь на це рабин звинуватив телеведучого в антисемітизмі", - йдеться в матеріалі.

Як нагадує видання, в радіоефірі 10 вересня 2020 коли чоловік подзвонив на радіо і назвав паломництво хасидів "шабашем", а їх покійного духовного лідера цадика Нахмана - "нациком Хасманом", ведучий заявив, що повністю розділяє обурення слухача. Тоді Об'єднана єврейська громада України висловила обурення через слова коміка.