RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Велесів День: історія і традиції святкування в Україні

24 лютого віряни вшановують пам'ять святого великомученика Власія (День Власа, Влас, Улас), єпископа Севастійського, що жив у IV столітті. В часи давньої Русі в цей день відзначали Велесів День, якого шанували як покровителя домашніх тварин і лісових звірів.

"Апостроф" розповідає про історію свята, традиції і прикмети Велесового дня.

У часи цькування християн Влас жив на горі Аргеос і за свого життя відзначився великими чеснотами. Житіє святих розповідає, що до нього приходили звірі й прилітали птахи з усієї околиці, і Власій наглядав за ними: кого годував, кого лікував і давав прихисток. Також Власій опікувався бідними людьми. На доказ такої опіки розповідається, як святий Влас повернув бідній вдові останнього вепра, якого вкрав вовк.

День пам’яті християнського святого Власія у часи давньої Русі злився із культом бога Велеса (Волоса, Власа), який теж був покровителем домашніх тварин і лісових звірів. Співзвучність імен та їх призначення на землі й на небесах сприяли тому, що древні слов’яни ще довгі часи поклонялися рівнозначно і святому Власу, і богу Велесу. Дуалізм вірувань був і є тією визначальною рисою українців, що вирізняє нас серед інших народів Землі.

Після Власа здебільшого вже наступав піст, а отже, й закінчувалися весілля. З цього приводу казали: "Оля-ся на заміж не ласся".

Також важається, що "Власові морози" — останні потуги зимових холодів.

Як перший раз на весні виганяли худобу в поле пастися, то служили молебень не тільки святому Юрієві, але й святому Власові.

Прислів'я та приказки про святого Власія:

Святий Влас збиває ріг з зими.

Пролив Улас олію (воду) на дороги — пора зимі збирати ноги.

Із Власового дня санний шлях закінчується, а корова боки гріє.

Пройде святий Влас — пильнуй всякий сказ (починали готуватись до весняно-польових робіт, вносили добрива на лани "по мерзлому льоду").

У святого Власія — борода у масельці.

Прийшов Влас — з печі злазь.

Народні прикмети:

Якщо цього дня відлига, то морозів більше не буде.

"Апостроф" раніше назвав всі дати, які відзначають віруючі в лютому 2021 року - в Україні на цей місяць випадає багато церковних свят.