RU  UA

Ми говоримо не з тими: в українській делегації в ТКГ заявили про тривожну тенденцію

Українська делегація в Тристоронній контактній групі на переговорах в Мінську заявила про тривожну тенденцію з боку Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ): там допускають до участі в перемовинах так званих "експертів" з ОРДЛО, що де-факто перетворює формат переговорів на п'ятисторонні і легітимізує участь представників ЛДНР.

Про це у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф ТV розповів представник Донецька в українській делегації в Тристоронній контактній групі по переговорах в Мінську Сергій Гармаш.

"ОБСЄ, яка є посередником на переговорах Тристоронньої контактної групи на переговорах в Мінську, останнім часом демонструє зацікавленість у продовженні формату переговорів за участі представників ОРДЛО і погоджується на участь нелегітимних учасників цих переговорів. Ми бачимо, що ОБСЄ як модератор і посередник "закриває очі" на порушення самого формату переговорів: в переговорах беруть участь люди, які не заявлені ні МЗС Росії, ні МЗС України, ні, тим більше, ОБСЄ", - заявив Гармаш.

За його словами, йдеться про так званих "експертів" з ОРДЛО, які з'явилися в переговорному процесі з початку 2021 року.

"У цих людей з боку ОБСЄ ніхто не питає, хто вони і в якості кого беруть участь у переговорах. Більше того, ОБСЄ навіть надає їм технічну можливість для участі в перемовинах. Це дійсно тривожна тенденція і глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук жорстко піднімав це питання", - додав Гармаш.

Він звернув увагу, що документальна основа Мінського процесу передбачає тристоронній формат, а представники ОРДЛО мають право консультувати лише по двох питаннях - проведення місцевих виборів і особливості окремих районів.

"На жаль, зараз ми ведемо переговори з представниками ОРДЛО і в підгрупі по безпеці, і по обміну полоненими, і по економічних питаннях, хоча в Мінському комплексі заходів це не відноситься до їхньої компетенції. Ми ці питання повинні обговорювати з Росією і, можливо, ми не маємо просування в цьому процесі, бо говоримо не з тими ", - резюмував Гармаш.