RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

До України дістався південноафриканський штам COVID-19: що про нього відомо

Новий штам коронавірусу, який минулого року було виявлено в Південно-Африканській Республіці, лабораторно підтверджений в Україні. Цей варіант коронавірусу має особливі властивості, які дають йому можливість більш ефективно проникати в організм людини, швидше поширюватися і уникати імунної відповіді.

Про це повідомив в ефірі "Україна 24" глава МОЗ України Максим Степанов.

За його словами, у всіх областях нашої країни зафіксовано "британський" штам, а в двох - "південноафриканський".

"Вчора ввечері отримали дані з Лондона... У двох областях "південноафриканський" штам. Це два штами, які є більш агресивними", - заявив Степанов.

Відомо, що відмінністю "південноафриканського" штаму є те, що він активно поширюється серед молодих людей, без будь-яких супутніх захворювань, і, в порівнянні з іншими штамами, частіше призводить до серйозних захворювань.

Вчені відзначають, що цей штам містить кілька мутацій, які дозволяють йому легше прикріплятися до клітин людини.

Його уже виявили в Ботсвані, Замбії, Кенії і Гамбії, а також в США, Канаді, Австралії, Китаї, Ізраїлі та в деяких європейських країнах.

Що кажуть учені

Оксфордський імунолог сер Джон Белл вважає, що південноафриканський штам може бути стійким до вакцин. У той же час професор вакцинологии Шабір Мадхі заявив CBS News, що немає впевненості в тому, що новий штам зможе "обійти" захист вакциною, але він вважає, що вона може бути менш ефективною. Додаткові мутації в штамі були названі доцентом кафедри клітинної мікробіології Університету Редінга Саймоном Кларком як тривожний фактор, оскільки вони "можуть зробити вірус менш сприйнятливим до імунної відповіді, викликаної вакциною". Лоуренс Янг, вірусолог з Уорікського університету, також зазначив, що множинні спайкові мутації цього штаму "можуть привести до деякого відходу від імунного захисту".

Як повідомляв "Апостроф", коронавірус мутує і змінює свої властивості, стаючи все більш небезпечним. Зараз відбувається заміна попередніх штамів коронавірусу, які циркулювали в Україні восени і взимку, і якими українці вже перехворіли.