RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Вб'єш пташку - і працюєш: історія безумства сталінського ката з України

Репресії сталінського режиму в СРСР 1937-38 років відрізнялися безпрецедентною масовістю і жорстокістю, про що свідчать показання представників розстрільних команд, деякі з яких отримали покарання у вигляді позбавлення волі за надмірну жорстокість.

Про це свідчать витяги з матеріалів виступу у військовому трибуналі співробітника НКВД з міста Житомира Ігнатенко, опубліковані "Новою газетою".

Член розстрільної команди розповідав, що почав роботу в Житомирі в 1931 році стрільцем Загону спеціального призначення, після чого був переведений на роботу з виконання вироків

"Тоді приводили по 150-200 чол., заводили їх поодинці і так розстрілювали. Заводили всіх спочатку у велику кімнату, говорили, що їх відбирають на роботи, і звідти по одному виводили і заводили до нас, а ми розстрілювали їх..." - розповідав Ігнатенко.

За його словами, жінок перед розстрілом роздягали.

"Я тоді працював на навантаженні трупів, тому що всі боялися їх брати в руки. Коли стріляли, ми раніше трупи складали в купу, а потім їх виносили. Пам'ятаю, жінок стали роздягати тоді, коли Гришин (керівник розстрілів, -" Апостроф ") приїхав, і через те, що жінок роздягали, незручно стало їх вантажити... Я заперечував проти цього, тому що важко брати голих і носити, а потім ще ж потрібно їх скинути з машини і закопати. Я заперечував, а наді мною стали сміятися, але потім стали таку річ робити: бабусь пропускають одягненими, а молодих жінок роздягають. коли я заперечував і приводив минулі приклади, коли нікого не роздягали, мені відповідали, що то було при Ягоді... "- повідомляв подробиці кат.

Коли число засуджених до розстрілу збільшилася їх заводили на розстріл пов'язаними з 50 осіб.

"Коли перший раз завели відразу 50 чол., вони почули постріли, а біля них стояли наші люди з палицями. Я став їх по одному подавати в двері, а Гришин в цей час обходив їх і бив палицею по голові. Люди падали, самі вставати не могли, тому що вони були пов'язані, і я повинен був їх виносити на руках для розстрілу. Я втомився, почав заперечувати проти цього, а Гришин сміється. Сяк-так цих людей розстріляли, я 2 машини навантажив і до того втомився, що не міг більше тягати трупи, а ніхто не хоче мені допомогти", - скаржився він.

За словами Ігнатенка, він особисто перестріляв тисячі людей.

"Це стало відбиватися на здоров'я. Дійшло до того, що два рази я намагався стріляти в себе. Ходиш по вулиці і раптом починаєш бігти - здається за тобою женуться розстріляні. Приходиш на роботу і працювати не можеш, підеш вб'єш пташку або кішку і потім працюєш . При масових операціях я близько півтора років спав тут не роздягаючись. Проспиш пару годин і знову відразу за роботу берешся..." - описував свої "труди" кат.

Як повідомляв "Апостроф", раніше російський історик, відомий громадський діяч і політик Андрій Зубов провів історичні паралелі між Йосипом Сталіним і президентом РФ Володимиром Путіним і пояснив, чому оточення Путіна не буде його усувати, як це, можливо, було зроблено зі Сталіним.