RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Як локдаун вдарив по безробіттю в Україні і чого слід очікувати далі: прогноз експертів

Пандемія коронавірусу призвела до різкого збільшення кількості безробітних в Україні.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Згідно з даними Державної служби статистики, станом на IV квартал минулого року, показник безробіття серед людей працездатного віку склав 10,1%.

Виходячи з того, що працездатних громадян в нашій країні, до яких відносять людей у віці від 15 до 70 років, налічується 15,7 мільйона, це означає, що не мають роботи близько 1,6 мільйона українців.

Потрібно відзначити, що це один з найбільш високих рівнів безробіття в Україні з початку XXI століття. Гірша ситуація була в 2000 році - 12,4%, в 2001 році - 11,7% і в 2002 році - 10,3%. Після цього показники безробіття коливалися в межах 6,9-9,9%.

Причина такої жалюгідної ситуації - в постійних карантинних обмежень, які тривають уже більше року.

"10% безробіття - це досить сумна цифра. Але, якщо врахувати, що у нас зараз є кілька професійних сфер, в яких через локдаун величезна кількість безробітних, то ця ситуація абсолютно зрозуміла", - зазначила експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

За словами провідного експерта ринку праці, засновника рекрутингового агентства "Борщ" Сергія Марченка, до карантину рівень безробіття в Україні становив близько 9%.

"Тобто, по суті, безробіття зросло приблизно на 10% до цим показників", - констатував він.

За словами Марченка, в першу чергу, втратили роботу ті, хто не були оформлені офіційно, а вони, як правило, не потрапляють в офіційну статистику. І саме в тих секторах економіки, які постраждали через карантин найбільше, - торгівля, особливо стихійна, сфера послуг, готельний бізнес - багато хто працює неофіційно.

"Дуже сподіваюся, що воно (безробіття, -" Апостроф "), щонайменше, не буде рости", - сказав експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Від локдаунів до майданів: як COVID-19 залишив людей без роботи.