RU  UA

​Ліків від COVID-19 не існує: лікар пояснила, що лікують у пацієнтів з коронавірусом

У жодній країні світу немає ще противірусного препарату, який лікує від COVID-19.

Лікар-епідеміолог назвала причину повторного зараження COVID-19: хто в групі ризику

Про це в програмі "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV розповіла керівник Центру респіраторної медицини та алергології клінічної лікарні "Феофанія", лікар-пульмонолог Світлана Гук.

За її словами, зараз вчені працюють над розробкою таких ліків, проте це досить складно. Тому поки лікарі лікують тільки симптоми коронавірусу.

"Якщо людина хворіє легко, то вона взагалі не вимагає ніякого лікування. Якщо зараз трохи відійти від ковіда і розглянути як ми контактуємо з вірусним світом, то ми хворіли різними вірусними інфекціями. Організм сам з ними справляється: з грипом, з аденовірусною, з риносинуситальною хворобами", - сказала Гук.

Вона підкреслила, що з респіраторною вірусною інфекцією організм повинен справлятися сам, завдяки імунній системі. Але є такі агресивні віруси, які можуть часто призводити до летальних наслідків.

"Був важкий штам грипу. Ну а зараз ковід, а лікування немає. Лікуємо ми тільки ускладнення, які виникають в процесі боротьби організму з вірусом", - сказала лікар-пульмонолог.

Світлана Гук розповіла, що у разі легкої форми коронавірусу приймати ніяких препаратів не треба. Кращий спосіб швидше одужати: більше пити (3 літри води ан день) і відпочивати (не ходити на роботу, дотримуватися напівліжкового режиму), не вживати важкої їжі.

"Якщо мова йде вже про людей, які потрапили в лікарню, то вони потрапили на фоні коронавірусу або з кисневою недостатністю - є ураження легень і підозра на цитокіновий шторм - або з якимись тромботичними загрозами, тоді розріджуємо кров. Киснева підтримка потрібна завжди. Ми лікуємо ті ланочки, з якими організм не впорався сам", - поділилася медик.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Третя хвиля коронавірусу тільки розганяється - Світлана Гук.