RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

21 квітня

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Як українцям уникнути відрахувань з пенсії: в ПФУ дали пояснення

В Україні на розмір пенсійних виплат впливає працевлаштування пенсіонера.

Про це повідомляє прес-служба Пенсійного фонду України.

Щоб не отримати переплат, українці повинні своєчасно повідомити ПФУ про роботу. Вона впливає на виплату доплат, надбавок і на підвищення пенсії.

"Зокрема, в разі працевлаштування пенсіонера, проведення перерахунку в разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за понаднормовий страховий стаж законодавством не передбачено", - йдеться в повідомленні.

А непрацюючим пенсіонерам, які утримують дітей до 18 років, встановлюється надбавка в розмірі 150 гривень. У разі працевлаштування ці гроші не виплачують.

Також, якщо пенсіонер працевлаштовується після виходу на пенсію за вислугою років (за тією ж спеціальністю), то виплата пенсії припиняється.

У таких випадках, якщо пенсіонер вчасно не повідомив в ПФУ (це потрібно зробити протягом 10 днів з моменту працевлаштування), він отримує переплати. Держорган в будь-якому випадку дізнається про зміни за допомогою звірки даних з державними реєстрами загальнообов'язкового державного соціального страхування, юридичних і фізичних осіб.

Згідно із законом України пенсіонери можуть добровільно повернути зайво виплачену суму. В іншому випадку гроші можуть повернути на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду або через суд.

Як повідомляв "Апостроф", з 1 квітня в Україні підвищили пенсійний вік для жінок, але правила ще продовжать переглядати.