RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю сувоїв Мертвого моря, яким 2 тис. років: фото

Дослідження показали, що знайдені на території Ізраїлю сувої Мертвого моря, ймовірно, були створені кількома писарями понад 2 000 років тому.

Про це пише Daily Mail.

Вперше унікальні сувої Мертвого моря були знайдені в 1946 році в печерах Іудейської пустелі. Письмена містять близько 972 стародавніх рукописів і, в основному, були виконані на шкурах тварин. Фахівці прийшли до висновку, що тексти включають частини єврейської Біблії та ряд інших документів того часу.

І якщо про древні письмена стало відомо багато, то про їх творців вчені знають мало. Дослідницька група з Нідерландів використала штучний інтелект для вивчення текстів сувою. В результаті вони прийшли до висновку, що дві частини артефакту були написані двома різними людьми.

"Це дуже захоплююче, тому що цей факт відкриває завісу в стародавній світ і дозволить виявити складні зв'язки між писарями, які створили ці сувої", - поділився Младен Попович з Університету Гронінгена.

Вчені припускають, що схожість стилів писарів "Великого сувою Ісаї" свідчить про те, що у них було спільне походження або один учитель.

"Тепер ми можемо ідентифікувати різних авторів, - додав дослідник. Наш наступний крок - вивчити інші сувої".

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв про, що, археологи знайшли загадкове парне поховання, якому 11 тисяч років.