RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Велика середа: що треба і не можна робити 28 квітня

У 2021 року Велику середу відзначають 28 квітня. Вважається, що в цей день Юда Іскаріот зважився на зраду Ісуса Христа за 30 срібників, а Марія Магдалена омила Спасителю ноги своїми сльозами.

"Апостроф" розповідає, що можна і не можна робити в цей день.

На згадку про ці події в храмах у Велику середу проводять особливе богослужіння. Віруючі дотримуються суворого посту і продовжують підготовку до святкування Великодня.

Що потрібно робити

Прийнято сповідуватися. В середу дозволена тільки суха їжа без олії. Причому страви потрібно готувати з сирих або мочених продуктів: фруктів, горіхів і овочів. Можна не відмовлятися від рослинного масла. Продукти для приготування страв до великоднього столу прийнято закуповувати у вівторок. У середу ж вибирали яйця. Вважалося, що при покупці у Велику середу вони довго збережуться. В цей день також готували засіб від пристріту і четвергове мило.

Що не можна робити

Забороняється конфліктувати, лаятися матом, думати про погане. Не можна відвідувати розважальні заходи, співати, танцювати. Також забороняється рубати дрова, шити, в'язати і вишивати. Раніше жінкам в цей день категорично заборонялося навіть голосно розмовляти, не кажучи вже про сміх, жарти і співі.

Раніше "Апостроф" повідомляв про традиції Страсного тижня.