RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Археологи знайшли найдавніший наскельний малюнок човна - йому більше 10 тис. років: фото

Археологи виявили на півночі Норвегії найдавніший наскельний малюнок човна - його вік може становити понад 10 тисяч років.

Про це йдеться в статті, опублікованій в Oxford Journal of Archaeology.

Вчені натрапили на древнє зображення випадково, але після визначення методом датування по береговій лінії його віку, зрозуміли, що це одне з найдавніших зображень човна не тільки в Європі, а й в історії людства.

За словами норвезького археолога Яна Магне Герді, зображення було зроблено за часів першої колонізації регіону - люди, які заселяли північ Європи в період раннього мезоліту, потребували морської і високомобільної стратегії, для якої були характерними човни і передові морські технології.

Вважалося, що найдавнішим зображенням човнів в північній Європі були зображення, зроблені близько 5,5−5 тисяч років, які знаходили не тільки в Норвегії, але і в інших країнах Європи. До того на знайдених малюнках епохи мезоліту (близько 9,5−4 тисячі років до нашої ери) зображали тільки тварин. Різні зображення людей і човнів, за словами вчених, з'явилися тільки в пізньому мезоліті.

Найкраще збереглося зображення одного човна довжиною близько 4,05 метра. Оскільки поверхня скелі на одному кінці малюнка зруйнувалася, можна припустити, що човен, ймовірно, був близько 4,3 метра при висоті корпусу близько 40 сантиметрів.

Як зазначив Герді, на скелі зображено арктичний човен зі шкіри, на зразок уміакамі, довжиною близько 4,05 метра. Він додав, що раніше вченим стало відомо про критичну нестачу деревини у період раннього мезоліту на території Скандинавії, до того ж човни зі шкіри були популярним через їхню гнучкість - так можна було легше полювати на морських тварин.

Вчений вважає, що більшість відкриттів в Валле ще попереду, тому що на видимість наскельних малюнків тут критично впливає погода і сонячне світло.

Як повідомляв "Апостроф", в амазонських тропічних лісах Колумбії вчені виявили одну з найбільших в світі колекцій доісторичного наскального мистецтва.