RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Чистий четвер 2021: історія та головні традиції

За три дні до Великодня, 29 квітня 2021 року, православні християни відзначають один з найважливіших днів Страсного тижня - Великий четвер, або, як його ще називають у народі, Чистий четвер. У цей день згадується Таємна вечеря, на якій Ісус Христос встановив таїнство Євхаристії і омив ноги своїм учням.

Чистий четвер: 12 цікавих фактів, які потрібно знати

"Апостроф" розповідає про історію цієї дати, а також які традиції та обряди з нею пов'язані.

Перші християни збиралися в цей день на таїнство причастя. У четвертому столітті в храмах стали здійснювати спеціальні служби.

Які традиції

У давнину в цей день милися в лазні, готуючись до зустрічі Великодня, звідкіля й пішла друга назва Великого четверга. Також до сходу сонця селяни намагалися вмитися колодязною водою. Вони вірили, що вода в цей період має цілющі властивості.

Таким чином відтворюється один з найяскравіших епізодів Євангелія. Так, перед Таємною вечерею Христос разом з апостолами повинні були за східним звичаєм умити себе, щоб сісти за трапезний стіл. Зазвичай, цей обов'язок був на слугах, але тоді в цій ролі виступив сам Господь.


Крім того, у Великий четвер закінчували фарбувати яйця і пекти паски. Водночас, як радять священники, прибирання вдома краще зробити напередодні, або в суботу.

Які обряди

Найважливішим обрядом у четвер перед Великоднем є очищення: винести сміття з хати, позбавитись від усього старого, перебрати речі. Наприклад, у 19 столітті селяни прибирали все, щоб житло набуло скромний вигляд.

По цьому дню визначали, чи буде благополуччя у сім'ї весь рік. Вночі з четверга на п'ятницю раніше в будинках запалювали "страсну" свічку, окропляли вхід в житло святою водою, а також вішали на двері гілки ялини або ялівцю. Люди вірили, що це вбереже їх будинок від нещасть.

Раніше "Апостроф" повідомляв, коли буде Великдень у 2021 році.