RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Реформа децентралізації під загрозою провалу через саботаж влади: активіст звернувся до суду і нардепів

Реформа децентралізації в Україні опинилася під загрозою провалу через дії української влади, яка саботує виконання вимог чинного законодавства і виконання угоди з Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Про це йдеться у публікації, яку підготував громадський діяч Ігор Гец. Він звернувся із відкритим листом до європейських та американських високопосадовців, українських політиків та ЗМІ із закликом допомогти у розв'язанні цієї проблеми.

У липні 2020 року в Україні прийняли Закон № 711-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель". Передбачалося, що в Уряду, територіальних громад, місцевої та центральної влади було достатньо часу для того, аби до липня 2021 року розробити комплексні плани просторового розвитку території територіальної громади. Це давало б громадам можливість здійснювати належним чином їх соціально-економічний розвиток, дотримуючись інтересів усіх сторін - влади, бізнесу, місцевого населення. Також вони могли б законно здійснювати діяльність у сферах містобудування та землеустрою.

Ще у 2019 році планували, що в Україні створять цифрову топографічну модель територій кожної із територіальних громад у вигляді ортофотопланів та топографічних карт у масштабі 1:10000. На їх основі мали сформувати комплексні плани просторового розвитку території територіальної громади.

Проте на сьогодні необхідні для продовження реформи децентралізації ортофотоплани та вищезгадані топографічні карти, та, відповідно, їх комплексні плани просторового розвитку, не розроблені. Через це реформа децентралізації в Україні з кінця липня 2021 року фактично буде заблокована, наголошує Ігор Гец.

Чому реформа фактично заблокована

Так відбувається, бо Кабмін не виконав вимогу Закону України № 711-IX та не затвердив цілу низку нормативно-правових актів, які потрібні для створення комплексних планів просторового розвитку території територіальної громади. Хоча у Кабінеті Міністрів мали зробити це ще до 24 січня 2021 року, підкреслює громадський діяч.

“На дороговартісну розробку ортофотоплану і топографічної карти територіальної громади та комплексного плану просторового розвитку її території у місцевих громад коштів немає. У 2019 році вдалося навіть укласти угоду між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, якою нам мали спрямувати 77 мільйонів доларів на ці цілі, але дані гроші фактично заблоковані, бо угода не виконується”, - зазначає він.

З цих коштів, внаслідок бездіяльності Кабміну, Мінфіну, Мінрегіону та Держгеокадастру вже не використано 41 мільйон доларів.

Звернення до міжнародних посадовців, депутатів та позови до суду

Через саботаж виконання вимог законодавства та угоди з Міжнародним банком реконструкції та розвитку Ігор Гец надіслав відкритого листа до європейських високопосадовців та до посольства США із проханням захистити реформу децентралізації в Україні.

Також на своїй сторінці у Facebook він опублікував лист до народних депутатів України та депутатів місцевих рад, журналістів із закликом допомогти врятувати одну з ключових реформ нашої держави. Крім того, він також звернувся із відповідними позовними заявами до Окружного адмінсуду. За цими його позовами в Окружному адміністративному суді міста Києва розглядаються дві адміністративні справи, які відкрили нещодавно.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: