RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Світлий понеділок: історія і традиції дня

На наступний день після свята Великодня відзначається Світлий понеділок, або, як його називають в народі, Поливаний понеділок.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції цього дня.

Історія свята

Відповідно до Священного Писання, в перший день після воскресіння Ісус явився своїм учням і протягом 40 днів розповідав їм про Царство Небесне, після чого вознісся на небо. Його явленню учням присвячено Світлий понеділок.

У народі ж цей день пов'язаний з водою. Наші предки в перший понеділок після Великодня обливали не тільки один одного, але і все навколо - домашніх тварин, птицю, вулики, пастухів перед виходом на поле.

Для зцілення від хвороби, водою мили образи або предмети зі срібла, а потім обливали нею хворих на заїкання, на епілепсію, на лихоманку. Тільки зробити це потрібно було несподівано. Однак основний упор робився на очищення внутрішнього духовного світу.

Традиції та обряди

У Поливаний понеділок обливають водою дівчат. Вважається, що це надає їм краси, здоров'я і захищає від хвороб. Також існує обряд поливати домашню худобу, курей, гусей, коней. За старих часів вірили, що якщо хлопець обіллє дівчину в Поливаний понеділок, то вона вийде заміж за кохану людину.

Молодь і діти в ніч з неділі на понеділок обходили будинки і ставши півколом під вікном будинку під акомпанемент скрипки співали "волочебні" пісні (аналогічні колядкам) і у відповідь отримували частування від господарів будинку.

Раніше "Апостроф" публікував кумедні фотожаби на святкування Великодня в Україні.