RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Викликає великі сумніви: названо головні ризики річного тарифу на газ в Україні

В Україні з 1 травня вводиться річний тариф на газ для населення, який постачальники не зможуть підвищити до кінця квітня 2022 року, навіть якщо за цей час вартість палива на європейських хабах зросте. Нова практика призначення річних цін на газ є поки що незвичною для українців, проте вона добре відома споживачам інших країн.

"Апостроф" з'ясовував, які головні ризики такого переходу.

Річні тарифи в Європі є загальноприйнятою практикою. Як повідомила "Апострофу" координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко, в Україні це не було загальним трендом.

Вигода для українців, за її словами, є тільки в тому, що споживачі не будуть більше хвилюватися через цінові коливання на європейських ринках, від яких залежить ціноутворення всередині країни. Проте є певні сумніви, що ціни, які виставили постачальники, відбивають реалії ринку газу.

"На мою думку час для впровадження річного тарифу обраний не надто вдало. Це пов’язано зокрема з кліматичним фактором. Зазвичай о цій порі в Європі вже тепло, опалювальний сезон давно закінчився і ціна газу відчутно знижується через падіння попиту. Проте цього року весна в Європі, в тому числі і в Україні, вийшла затяжною і холодною, і ми сьогодні не бачимо на європейському ринку звичного для даного сезону зниження цін", - вважає вона.

Тому, як додала Бойко, річні угоди, укладені за поточними цінами, можуть виявитися невигідними для споживачів - невдовзі оптові ціни можуть суттєво знизитися.

На думку експертки, варто було б провести цю акцію ближче до осені, коли ціни на газ знизяться, і в Європі сформується ціна, за якою постачальники будуть закуповувати газ на наступний опалювальний сезон. Це дозволило б постачальникам зробити споживачам більш вигідні цінові пропозиції.

Крім того, в Українському союзі промисловців і підприємців повідомили "Апострофу", що досі не мають чіткої інформації по собівартості того газу, який видобувається в Україні.

Так, президент УСПП Анатолій Кінах зазначив, що державна компанія "Укргазвидобування" за рік видобуває близько 15 мільярдів кубометрів газу, собівартість якого, за різними оцінками, складає 60-70 доларів за 1 тисячу куб. (1 670-1 940 гривень за нинішнім курсом).

"Також понад дев’ять місяців немає публічної інформації про те, за яким тарифом НАК "Нафтогаз" закачав блакитне паливо в підземні сховища влітку 2020 року, коли ціна на газ в Європі була мінімальна – 80-100 доларів (2 200-2 700 гривень) за тисячу кубометрів", - зауважив він.

На думку Тетяни Бойко, визначити реальну ринкову ціну на газ допомогли б ринкові механізми його продажу постачальникам. Це дозволить сформувати більш зрозумілу і ймовірно нижчу ціну, що в свою чергу вплине і на обґрунтованість цін, які постачальники пропонують споживачам.

Однак, іншим постачальникам доведеться закуповувати більш дорогий іноземний газ. Адже "Нафтогаз", готуючись до запровадження річних тарифів, вже продав майже весь власний газ (85% річного видобутку) компанії "Йе Енергія", що належить олігархові Дмитру Фірташу.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні газовий ринок переходить на нові правила.